Het verkoopteam van Van Slageren in beeld. Linksachter Mark van Beek, rechtsachter Ronald van Slageren, linksvoor  Wesley Lont en rechtsvoor Chanine van Nieuwkasteel.
Het verkoopteam van Van Slageren in beeld. Linksachter Mark van Beek, rechtsachter Ronald van Slageren, linksvoor Wesley Lont en rechtsvoor Chanine van Nieuwkasteel. (Foto: PR )

De Feniks van Schagen

SCHAGEN- Er is die beroemde foto van tijdens de Tweede Wereldoorlog als te midden van verwoesting en menselijk leed enkele Amerikaanse soldaten de vlag van de Verenigde Staten planten op de Suribachi, het hoogste punt op het Japanse eiland Iwo Jima. Het is een beeld dat je altijd bij blijft, zoals bij betrokkenen die gevel met de naambord Van Slageren Keukens & Interieur ook altijd in het geheugen gegrift zal staan. Alles werd verwoest op Zwarte Maandag 10 februari 2020, zelfs de mast naast het pand waaraan de kerstversiering hing boog krom door de verzengende hitte in het pand. Maar toen de brand onder controle was en de rookwolken waren weggetrokken, stonden de gevel en het naambord nog altijd fier overeind. ,,Dat was een symbool, een teken, een aanmoediging om vooral niet op te geven", zeggen Rita en Ronald van Slageren nu. Afgelopen zaterdag openden ze op enkele honderden meters van de rampplek, in het pand waar ook Warm Thuis zit, een tijdelijke showroom. Nog geen vier weken na de brand kortom waarin zij en buurman Bike Totaal Boersen hun levenswerk in rook zagen opgaan.

Van Slageren Keukens & Interieur opent nog geen vier weken na de verwoestende brand weer de deuren

Op deze woensdag, vier dagen voor de heropening, is het in huize Van Slageren rommelig. Noodgedwongen werken de medewerkers in huize Van Slageren, maar tegelijkertijd zijn zij zich al aan het voorbereiden voor de verhuizing. Her en der staan de verhuisdozen met daarin kantoorspullen al klaar. ,,Officieel zijn het medewerkers, voor ons voelen ze als familie", vertelt Rita over de dertien personeelsleden. Weer gaan de gedachten terug naar die nacht. ,,We vierden de verjaardag van onze dochter Kiek toen we om 22.00 uur door de alarmcentrale werden gebeld. Sabotage, dat was de code die door het beveiligingssysteem werd afgegeven. Wij dachten aan een inbraak. Maar toen we op de N241 rookwolken over de weg zagen gaan, bekroop ons het gevoel 'het zal toch niet?'. We spraken niet met elkaar, maar we dachten hetzelfde."

Eenmaal op de plek des onheils was de brandweer er al. ,,Gealarmeerd door naar we menen de kinderopvang", vertelt Ronald. ,,Omdat ze op maandagavond oefeningen houden, waren de brandweerlieden in drie minuten tijd ter plaatse. Maar met windkracht 7 was er weinig te redden. Ook al omdat ik net mijn vaste partij hout, die ik ongeveer één keer per kwartaal bestel, geleverd had gekregen. Het magazijn stond daardoor vol met eikenhouten planken. De brand had kortom genoeg zuurstof en brandstof om zich snel te ontwikkelen."

Personeel als familie

De dertien familieleden van het bedrijf, waarvan sommigen al twintig jaar voor Rita en Ronald werken, kwamen in de loop van de nacht allemaal langs. Ook al wonen sommigen helemaal niet in de buurt van Schagen. Onderwijl kwamen ook burgemeester Marjan van Kampen en wethouder Hans Heddes naar de ramplocatie. De McDonald's tegenover het vuur werd een opvanghuis. ,,De burgemeester maakte indruk bij ons. Ze regelde koffie, ondersteunde iedereen waar nodig en dirigeerde iedereen de juiste kant op", vertelt het Schager echtpaar.Ze gingen naar huis toen de brand onder controle was, maar de nacht was kort. ,,We hebben met onze dochter nog een drankje gedaan en de volgende morgen om 10.00 uur zaten we bij ons thuis met alle medewerkers. Iedereen was aangedaan maar niet verslagen", vertelt Ronald. ,,Gelukkig stond niet alles in ons pand in Schagen.

Lees verder op pagina 3

Het afgebrande pand.
Rita en Ronald van Slageren.