Te koop in Fairwinkel Schagen.
Te koop in Fairwinkel Schagen. (Foto: PR )

Veertig jaar Fairwinkel Schagen

SCHAGEN - In de zomer veertig jaar geleden werd de Fairwinkel in Schagen opgericht. Toendertijd als Wereldwinkel Schagen. Tot vorig jaar droeg de winkel onder de toren op de Markt in Schagen die naam. Ontwikkelingen in de wereld van de Fairtrade handel deden ons besluiten de naam te wijzigen. Vanwege het veertig-jarig bestaan van Fairwinkel Schagen heeft de winkel elke maand tot en met augustus een feestaanbieding. 20 procent korting op één van de prachtige artikelen.

Elke maand korting op artikelen tot en met de maand augustus

Deze maand is de keuze gevallen op metalen wanddecoraties afkomstig van het Indonesische eiland Bali. Deze decoraties worden gemaakt in een familiebedrijf gevestigd op het platteland. Het is ruim 2 uur rijden van de hoofdstad Denpasar. De eigenaar runt samen met zijn vrouw de werkplaats. Ze hebben zo'n 20 medewerkers in dienst, waarvan het merendeel vrouw is. De mannen zijn verantwoordelijk voor de productie. Zij snijden het materiaal, lassen en solderen allerlei stukken aan elkaar zodat het gewenste ontwerp ontstaat. De vrouwen nemen daarna de afwerking voor hun rekening. Zij schuren het metaal en werken het af in de gewenste kleur. De producent bevindt zich op een afgelegen locatie, hierdoor biedt hij werkgelegenheid aan mensen op het platteland. De eigenaar wil graag in de toekomst zijn bedrijf uitbreiden zodat hij nog meer mensen werk kan bieden. De importeur werkt samen met de producent zodat hij zijn productie capaciteit kan vergroten. Door de samenwerking met de importeur kan de producent ook zijn kennis van de westerse markt vergroten. Hij krijgt organisatie adviezen, hulp bij het ontwikkelen van nieuwe designs die aansluiten bij westerse trends. 29 augustus op passende wijze gevierd. Hoe precies, we houden u op de hoogte. Of kijk op: www.fairwinkelschagen.nl

De Fairwiinkel Schagen is in 1980 ontstaan. In de Winkel verkopen wij alleen eerlijke en faire producten gemaakt met respect en milieu.
Doel van FairwinkelSchagen is niet winst maken maar aandacht vragen voor Fair Trade. Doordat wij producten die op een eerlijke en duurzame wijze zijn gemaakt en eerlijke prijs betalen aan producenten kunnen zij een menswaardig bestaan opbouwen. Door producten bij de Wereld Winkel te kopen, draag je bij aan een goede huisvesting, goede voeding, scholing voor kinderen en goede medische voorzieningen.

Fair Trade criteria zijn:
Verantwoorde prijzen, leefbare lonen.
Verantwoorde arbeidsomstandigheden.
Geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid.
Gelijke kansen voor mannen en vrouwen.
Zorg voor milieu.
Openheid.