Maikel van Zaanen op een Gazelle Ultimate e-bike.
Maikel van Zaanen op een Gazelle Ultimate e-bike. (Foto: Warner de Weerd)

Maikel van Zaanen: 'e-bike steeds sportiever en comfortabeler'

'T RIJPJE- Wat is 'in' dit jaar op fietsgebied? Waarmee scoor je als consument? Maikel van Zaanen vertelt over de fietstrends van dit jaar en ook dat je als fietsenzaak eigenlijk meer moet dan alleen het aanbieden van fietsen. ,,Want de rode draad die je door alle trends heen ziet, is dat de mensen meer luxe willen", vertelt de eigenaar van Maikel de Fietsenmaker uit 't Rijpje. ,,Zoveel dat ze soms niet meer willen fietsen. Vandaar dat we gaan beginnen met het aanbieden van e-scooters. Betaalbare e-scooters van het merk Niu wel te verstaan met een vanaf prijs van tweeduizend euro."

Inspelen op vraag naar meer luxe door e-scooters op te nemen in het assortiment

Vele malen goedkoper dus dan bijvoorbeeld een Vespa en dat terwijl deze scooters elektrisch zijn en dus ook nog eens goedkoop in gebruik. Daarnaast beschikken ze over een Bosch motor, een Panasonic accu en een gps-tracker plus een boordcomputer. Daarnaast kun je via een app jouw instellingen van je scooter updaten. ,,Veel luxe kortom voor weinig geld", aldus Van Zaanen. ,,Vanaf volgende week staan de scooters bij ons in de showroom. En als RDW-dealer kun je het voertuig ook direct bij ons op naam zetten."

Ook wat betreft fietsen draait het meer en meer om comfort. Dus sowieso e-bikes in plaats van fietsen zonder accu. Maar de consument van nu wil veel meer. Zelfs geluid wordt anno 2020 als hinderlijk ervaren door veel consumenten. Vandaar dat de belt in plaats van de vertrouwde ketting in opkomst is. Van Zaanen: ,,De belt is zoals de naam al zegt een riem van kunststof. Deze is extreem onderhoudsvriendelijk: Hij slijt niet zoals een gewone ketting onder weersomstandigheden. Je hoeft er dus ook geen kettingkast omheen te doen wat hem ook nog eens geluidsarm maakt."

Een tweede trend in e-bikeland zijn de intubes: de accu's die zijn geïntegreerd in het middenframe. ,,Dat ziet er stijlvoller uit vindt men dan een accu achterop, maar voorwaarde is wel dat de intube uitneembaar is", aldus Van Zaanen. ,,Aan die eis voldoen de A-merken Gazelle, Sparta, Batavus en Specialized."

De modellen

Bij Gazelle springt het model Ultimate eruit, omdat die niet alleen een belt heeft maar ook traploos verstelbaar is. Bovendien is de uitvoering zeer sportief, onder meer vanwege het brede frame en is de levering korter dan bij Sparta en Batavus. Deze hebben echter wel uitvoeringen die goedkoper zijn dan Gazelle, waarbij de Batavus Finez ook nog eens de Industrial Award heeft gewonnen voor technisch design. Dit is de fiets van het jaar 2020, de Sparta M8b is de fiets van het jaar 2019.

Specialized geniet de naam van beste in de markt als het gaat om high speed bikes, oftewel pedelecs die een snelheid kunnen halen van 45 kilometer per uur. Bijzonder aan dit Amerikaanse merk is dat de fietsen in Californië worden gemaakt en in Zwitserland in het hooggebergte, worden getest. Vervolgens wordt de 'turbotechnologie' in alle uitvoeringen, van de duurste tot en met de goedkoopste, ingepast. ,,Dezelfde hoogwaardige aandrijving, dezelfde materialen", verzekert Van Zaanen. ,,Het verschil tussen de uitvoeringen zit hem in de afstellingsmogelijkheden, denk aan de grootte van het tandwiel bijvoorbeeld."

Meer weten? Kom langs aan de Rijperweg 48A, bel naar 0226-390995, mail naar info@maikeldefietsenmaker.nl www.maikeldefietsenmaker.nl