Kop van vp

Vervolg verhaal voorpagina -

"In Alkmaar in een magazijn hebben we onze keukenapparatuur staan en de keukens die wij bij fabrikanten bestellen. Die konden gewoon uitgeleverd worden, dus konden onze mensen dinsdagmorgen gewoon aan de slag. In Schagen stonden alleen de keukens die op maat gemaakt moesten worden."

Kobasto

Dat houdt in onder meer keukens van de lijn Kobasto, handgemaakte eiken keukens of in ieder geval met eiken fronten. Van Slageren is daar rond 2012 mee begonnen en heeft daarmee een volgende kwaliteitsslag gemaakt. Zoals ze dat ook gedaan hebben met het Italiaanse topmerk Linea Quattro dat in alles de Italiaanse verfijndheid uitstraalt waar dit Zuid-Europese land zo bekend om is. Een stukje Renaissance-kunst in de keuken, zo voelt dat aan. Oók al omdat je met Linea Quattro (en uiteraard ook met Kobasto) echt iets unieks en geheel anders in de keuken hebt staan en dit volgens de Van Slagerens de toekomst is in keukenland: meer kwaliteit, meer onderscheidend en uniek in ontwerp en uitstraling. ,,Iedereen wil een keuken die bij hem of haar past. Dat maatwerk bieden wij", vertelt Ronald.

Van Slageren Keukens & Interieur is langzamerhand naar dat niveau toegegroeid. Ronald zat al zeven jaar in de keukens toen hij 24 jaar geleden voor zichzelf begon. ,,In het pand waar nu Natuurlijk Wonen zit", vertelt het stel. ,,We begonnen uiteraard klein, maar stelden wel al direct aan onszelf hoge eisen qua kwaliteit en service. Geen negen-tot-vijf mentaliteit maar je flexibel opstellen en kijken waar de kansen liggen. Dat heeft ons succes gebracht. Neem bijvoorbeeld de kookworkshops die wij organiseren. Je kunt als keukenbedrijf voor de makkelijke weg kiezen door je showroom geheel in te richten naar de wensen van de fabrikant. Wij wilden dat nooit, wilden altijd een eigen kleur hebben. Daarom hebben wij bijvoorbeeld keukens met daarin geïntegreerd bamboehout of marmer. En al sinds 2001 naast onze showroom een werkplaats en een magazijn, zodat we veel meer maatwerk kunnen bieden."

Dat alles werd verzwolgen door de brand. En nu in rap tempo weer opgebouwd. Ronald: ,,Omdat de houtvoorraad net was geleverd, heeft het wat tijd gekost om een nieuwe levering te krijgen. De keukens op maat zijn weer in opbouw. En de eerste kookworkshop komt er ook aan en wel op 3 april. Binnen een paar weken zijn we helemaal up and running. In de nieuwe ruimte komen zes keukens te staan. Van elk merk juist de goede en mooie modellen."

Oorzaak brand en nieuwbouw

Onderwijl is de afhandeling met de verzekering nog in volle gang. Ondanks intensief onderzoek waarbij de verzekering zelfs een zogeheten tactisch team, dat houdt in echt rechercheurs, inzette is de oorzaak van de brand niet gevonden. Ronald en Rita: ,,Dat is jammer, want dan hadden wij en de Van der Vliets, eigenaren van de fietsenzaak, er iets van kunnen leren. Aan de andere kant kunnen wij, nu het onderzoek is afgerond, wel vooruit." Dat houdt in het totale schadebedrag laten bepalen en onderwijl al kijken naar de toekomst: over een jaar tot anderhalf jaar moet op de plek waar nu de ruïnes worden verwijderd een nieuw pand staan. Daarin trekken beide getroffen families samen op. ,,We willen in ieder geval een pand dat qua duurzaamheid voldoet aan de eisen van nu", vertellen Ronald en Rita. ,,Het liefst klimaatneutraal maar hoe dat precies uitpakt weten we nog niet. De eerste contouren zijn op papier gezet, maar de verdere uitwerking moet nog komen. En dan hebben we het nog niet eens over de inrichting."

Herinneringen

Net zoals bij veel oorlogsleed ontspruit er na de verwoesting dus waarschijnlijk iets moois en unieks. Maar sommige dingen zijn wel verloren gegaan. Rita en Ronald herinneren zich nog het moment die maandagnacht rond half drie toen het personeel naar huis was gegaan. ,,We hadden beiden behoefte om terug te gaan. We hebben de fiets gepakt en daar stonden we dan. Er stonden nog twee brandweerwagens, de brandweerlieden waren bezig met de laatste nablusacties. Na de eerste heftige reacties was er nu de berusting. Er ging niet heel veel door ons hoofd heen, maar wel dat de persoonlijke feestjes die wij soms organiseerden in het pand en ook de persoonlijke afbeeldingen verloren waren gegaan. Dat krijg je niet meer terug. Maar we beseften ook dat het belangrijkste is dat er geen persoonlijke slachtoffers zijn gevallen. De enige doden zijn de zeven koikarpers in de vijver in het pand. En we zagen ons naambord op de gevel dat nog intact was. Dat was symbolisch zo belangrijk, dat bord gaan we nog meer koesteren. Voor altijd."

Lid oudercommissie ontdekte de brand

De brand bij Van Slageren en Bike Totaal Boersen is ontdekt door een lid van de oudercommissie bij kinderopvangorganisatie Fun4Kids. In het kantoor van FunKids naast het pand van Van Slageren en Boersen was een vergadering aan de gang die eindigde om 21.50 uur. ,,We gingen naar buiten en dat commissielid zei 'Ik zie een lichtje in het pand bij de buren'. Het was ons meteen duidelijk dat het om brand ging, want de gloed van de vlammen zag je al boven het dak uit. We hebben direct de brandweer gebeld. Toen was het nog een kleine brand, maar al snel na ons telefoontje zagen we de rook en vlammen onder de garagedeur uit komen en toen was er geen redden meer aan. Vanaf toen stond het pand in een heel rap tempo volledig in de brand."