De jongeren doen hun uiterste best om de rollators te laten blinken
De jongeren doen hun uiterste best om de rollators te laten blinken (Foto: Gemeente Hollands Kroon)

Rollatorwasstraat zorgt voor file in Keijzershoff

ANNA PAULOWNA - We wassen onze auto's, onze fietsen en onze scooters. maar waarom niet onze rollators? Onder het mom van aanpakken in crisistijd, gingen maandag 27 juli een flink aantal jongeren aan de slag bij Woonzorggroep Samen, locatie Keijzershoff, in Anna Paulowna om de handen eens flink uit de mouwen te steken. De rollators kregen naast een wasbeurt ook een flinke make-over.

De een heeft bewegwijzeringsbordjes gemaakt, de ander heeft heerlijke gebakjes gemaakt. Deze jongeren, tussen de 12 en 18 jaar. hebben zich eerder opgegeven voor het project Jeugd aan Zet. Dit is een initiatief van de organisatie WonenPlusWelzijn samen met de gemeente Hollands Kroon. Met als doel ouderen een hart onder de riem te steken vanwege corona. Voor het project hebben zich zo’n veertig jongeren opgegeven, in hoofdzaak afkomstig uit Anna Paulowna, vertelt Annemieke de Ruyter die namens de gemeente bij het project betrokken is.

Een van de jongere is de 16-jarige Isa Schuurman. Zij heeft zich opgegeven voor dit project omdat ze graag ouderen wil helpen. Hier is ze ingezet voor het desinfecteren van de rollators. "Ik wil altijd mensen helpen, dat vind ik fijn. Vooral ouderen. Het past ook bij mijn vervolgopleiding die ik straks ga doen, Verzorging IG bij het Horizoncollege."

Tussen 10.00 en 12.00 uur zijn er wel 25 ouderen langs geweest om hun vervoersmiddel te laten wassen. "Het was leuk om te zien dat ze zo enthousiast waren, vertelt Isa. "Terwijl de rollator werd gewassen, maakten we ook een gezellig praatje en kregen ze een kopje koffie of thee met een gebakje. Het is fijn als je aan hun gezichten ziet dat ze genieten."

"De rollatorwasstraat, geldt zo’n beetje als de grootste happening van alle activiteiten die er zijn bedacht. In die zin dat er de meeste jongeren bij betrokken zijn, ruim tien," vertelt Annemieke. De andere projecten zijn kleinschaliger van aard: een paar jongeren die in een verzorgingshuis muziek maken en hun zelf gebakken taart ronddelen.

"Er kwamen zelfs twee heren aan die naast hun rollator ook hun scootmobiel kwamen wassen en versieren. Daarna reden ze door het hele verzorgingshuis om hun opgepimpte wagen te showen," zegt Isa. Dat is toch superleuk om te zien?"

In september start Isa bij het Horizoncollege om de opleiding verzoring IG te volgen. "Ik ga vier dagen stage lopen en dan een dag naar school. Maar eerst nog op vakantie, maar Overijssel. Daar ga ik naar een varkenshouderij. Is weer eens iets anders," lacht ze!

Wat een verrassing. Zelf even genieten van een gebakje en een leuk gesprek terwijl de rollator wordt gewassen.