Bezwaarschriften tegen verkeersmaatregelen

SCHAGEN - In het collegebesluit van 19 november 2019 staan de verkeersmaatregelen die genomen moeten worden in de Thorbeckestraat en de Oosterstraat in Schagen, zodat de Thorbeckestraat veiliger wordt. Tegen dit besluit heeft de gemeente 6 bezwaarschriften ontvangen van bezorgde omwonenden. Wethouder Hans Heddes, verkeerszaken: ”In de Thorbeckestraat wordt bij veel geparkeerde auto’s schade gereden. Deze schade kan niet altijd op de veroorzakers verhaald worden. Om dit te voorkomen en om de straat veiliger te maken voor fietsers hebben wij een voorstel geschreven. Uit het aantal bezwaarschriften blijkt dat een groep aanwonenden niet blij met deze maatregelen zijn.”

Besluit op hoofdlijnen

Samen met omwonenden heeft gemeente Schagen de volgende maatregelen geformuleerd. De Thorbeckestraat wordt een éénrichtingsweg voor het autoverkeer. Het autoverkeer rijdt hierbij van zuid naar noord. Fietsers mogen wel in beide richtringen blijven fietsen. Het vrachtwagenverbod blijft bestaan en hierop controleert de gemeente beter. Dit kan bijvoorbeeld door een fysieke aanpassing. Hierbij valt te denken aan een aanpassing van de straat. Een andere oplossing zou kunnen zijn een camera met kentekenherkenning. Dit werkt de gemeente samen met omwonenden verder uit.

In de Oosterstraat wordt eenrichtingsverkeer ingesteld van noord naar zuid voor het autoverkeer. De blokkade in de Oosterstraat wordt verwijderd en de weg wordt iets verbreed. Vrachtwagens mogen niet door deze straat rijden. Ook hier gaat de gemeente op controleren.

Procedure

De binnengekomen bezwaren worden besproken in een onafhankelijke hoorcommissie, waarbij de gemeente en de bezwaarmakers hun standpunten nog kunnen toelichten. De datum voor deze hoorzitting moet nog worden bepaald. Afhankelijk van de uitkomst van deze hoorzitting wordt of verder gegaan met de voorbereiding van het project of wordt verder geprocedeerd.