NIWA Motoren heeft zich in 25 jaar ontwikkeld tot een trendsetter in het Noorderkwartier. (Foto: aangeleverd)
NIWA Motoren heeft zich in 25 jaar ontwikkeld tot een trendsetter in het Noorderkwartier. (Foto: aangeleverd) (Foto: )

25 jaar NIWA Motoren is 25 jaar familiekracht

ZWAAGDIJK - Het begon in 1995 in de boerderij aan de Oosterblokker en in de garage van zijn broer. 25 jaar later heeft NIWA Motoren zich ontwikkeld tot een trendsetter in het Noorderkwartier, het stuk Noord-Holland boven het Noordzeekanaal.

In het pand aan de Tulpenmarkt 1 in Zwaagdijk zijn continu tweehonderd motoren op voorraad, waarvan honderd nieuw en honderd gebruikt. Met vele motoren van de bekende merken Kawasaki, KTM en Suzuki, maar ook Italiaanse topuitvoeringen van Aprilia en Moto Guzzi. Deze week, tot en met 8 augustus, staat vooral het populaire merk Kawasaki centraal. Verder kunnen motorliefhebbers onder andere hun hart ophalen op de Moto Guzzi V85 die door zijn excellente rijeigenschappen en afwerking de naam ‘motorbestseller van 2020’ heeft verdiend.

"Bijtijds inspelen op nieuwe markttrends, dat is altijd een belangrijke kracht van ons geweest", verklaart oprichter van het bedrijf Nico Wagenaar, die dit weekend 55 jaar wordt. "Wij zijn groot geworden met Suzuki, maar inmiddels hebben bij ons Kawasaki en KTM die voortrekkersrol overgenomen." NIWA Motoren is met de markt meegegroeid door ten eerste een tomeloze inzet. "Zeven dagen per week werken indien nodig, veel motorrijden en sporten in de schaarse vrije tijd maar vooral opletten", vat Wagenaar zijn levenswijze samen. "Waarbij ik dit zonder mijn gezin nooit had kunnen bereiken. De zoons Bart (26), Joost (22) en Wouter (16) zijn meegegroeid in het ondernemersleven. Bij elk van hen zit er een goede kop op. Bart heeft een universitaire opleiding in Delft achter de rug, Joost is in bezit van een HTS-diploma en Wouter doet atheneum. Zij vullen elkaar ook goed aan: Bart doet al enkele jaren de verkoop, Joost is ingenieur en vervult een belangrijke rol in de werkplaats en Wouter geeft al gezicht aan de kleding- en helmenafdeling. Die afdeling heeft dankzij Bart een nieuwe impuls gekregen. Wij werden weggeconcurreerd door webshops van kledingmerken, maar sinds we een samenwerking met voordeelhelmen.nl zijn aangegaan, kunnen we de kleding en helmen wél voor een prijs aanbieden die veel mensen trekt."


Vorig jaar werd het familiebedrijf een BV, het bedient inmiddels vele rijscholen in de omgeving en daarbuiten bedient. "Een gestage groei maakte deze stap noodzakelijk. Stoppen, daar denk ik nog niet aan maar een tandje terug, daar ben ik wel mee bezig", zegt Nico. "Toch ga ik nog graag jaren door, ook met ons raceteam want dat is mijn passie. Wij hebben voormalig Nederlands kampioen Glenn van Straalen weer terug in het team en die wint achter elkaar zijn wedstrijden. NIWA blijft opletten!" Meer over de historie van het bedrijf: www.niwa.nl/het-bedrijf.