Niek van der Linde gaat ervoor.
Niek van der Linde gaat ervoor. (Foto: Linda Verkissen )

Van der Linde maakt zich op voor monstertocht op de SUP

ALKMAAR - Stand up Paddle surfer Niek van der Linde uit Alkmaar is bezig met de laatste voorbereidingen voor de 204km lange Elfstedentocht op de SUP. In 2017 en 2019 wist hij deze non-stop race al te winnen. De twaalfde editie van de Elfstedentocht op de SUP start op 5 september en het doel is zijn eigen parcours record te verbreken en het 24 uurs Wereld SUP Record te pakken.

De echte freaks doen de Non-Stop 11 Stedentocht

Veel mensen ontdekten afgelopen zomer het Stand up Paddleboard. Door het Coronavirus werd er nog nooit zo veel buiten gesport als dit jaar. En wekenlang fantastisch zomer weer hielp daar ook zeker aan mee. Wat is er mooier dan heerlijk peddelen door de stad of polder? Dat er ook SUP wedstrijden zijn weten veel mensen echter niet. Eén van de zwaarste wedstrijden ter wereld vindt volgende week plaats in Friesland; De 11 Stedentocht op de SUP. Vanaf 9 september worden de 11 Friese steden in 5 dagen aangedaan. Maar het weekend daarvoor gaan de echt freaks van start voor de Non-Stop 11 Stedentocht. Dat betekent 204km SUPpen zonder pauze. De gemiddelde tijd die de deelnemers er over doen is zo’n 30 uur. Niek van der Linde deed het vorig jaar in een recordtijd van 24 uur en 20 minuten.

Verantwoordt doorgaan vergt moed

Door het Corona virus zijn er dit jaar minder inschrijvingen uit het buitenland. Dat vindt Van der Linde jammer. “Het is natuurlijk erg leuk om je te meten met de besten ter wereld. Maar helaas is er nu een aantal afwezig. Toch ben ik heel blij dat dit event kan doorgaan. De vergunningen waren pas afgelopen week rond en ik vind het erg moedig dat de organisatie ondanks alle RIVM maatregelen en minder inschrijvingen, toch heeft doorgezet om dit evenement op een verantwoorde manier door te kunnen laten gaan. Ook al zijn er nu door het Corona virus wat minder inschrijvingen uit het buitenland, in Nederland wint deze extreme editie aan populariteit. Er doen steeds meer Nederlanders voor het eerst aan de Non-Stop editie mee. Met twee ervan ben ik ook altijd aan het battelen tijdens de NK wedstrijden. Dat zijn wedstrijden van maximaal 20 km. Soms zit ik voor ze.. soms eindigen zij voor mij. Hoe ze het gaan doen over 200km is moeilijk in te schatten. Het zijn topatleten. Ricardo Haverschmidt verdient deels zijn geld met SUPpen. Dus ik verwacht veel van hem.”