Kara, Else en Rowie Legebeke in hun Makersplaats.
Kara, Else en Rowie Legebeke in hun Makersplaats. (Foto: aangeleverd )

Makersplaats faciliteert ruimte en benodigdheden voor creatievelingen

SCHAGEN - Een ruimte waar creativiteit en en het proces van creëren voorop staat. Makersplaats Schagen is de plek waar iedereen met liefde voor kunst en het maken ervan zich thuis voelt. Zondag 6 september is van 11.00 - 17.00 uur een open dag. Maak kennis met de oprichters van Makersplaats Schagen en laat je inspireren.

Workshops en ateliers voor kunstenaars en creatievelingen

De ruimte is gevestigd in een deel van het oude muziekcentrum op de Zijperweg 18 in Schagen. "Dat maakt het extra leuk, dat de ruimte onder de creatievelingen blijft," vertelt Else Legebeke. Else is met zus Kara en schoonzus Rowie (de drie Legebeke's) oprichter van Makersplaats. "We bieden op dit moment atelierruimte aan drie kunstenaars. Daarnaast beschikken we over een inspirerende workshopruimte. De komende maanden zullen we in Makersplaats verschillende creatieve workshops aanbieden. Van Linoleum snijden en mozaïek tot ambachtelijk leer bewerken en schilderen in popart-stijl. Natuurlijk vinden de workshops bij Makersplaats ‘corona-proof’ plaats. "

Open dag

Tijdens de open dag kunnen mensen kennismaken met zes kunstenaars uit de omgeving. "Daarnaast tonen verschillende creatievelingen de workshop mogelijkheden en kunnen bezoekers een kijkje nemen in het Makersplaats atelier. Zowel binnen als buiten op het terrein creëren wij gezellige en knusse zitplekken waar koffie en thee zal worden geschonken. Natuurlijk zal tijdens de open dag de 1,5 meter afstand worden bewaard, creëren wij een looproute en stellen wij desinfectiemiddel beschikbaar op iedere kraam én in het atelier. "

Wie zijn de Legebeke's

De zussen en schoonzus zijn drie jonge kunstenaars en cultureel ondernemers uit Schagen, die als gezamenlijk doel hebben om creativiteit te stimuleren binnen de gemeente Schagen. Kara heeft zich na haar drie-jarige opleiding aan Crejat, de nieuwe kunstacademie in Alkmaar, verder ontwikkeld in verschillende soorten druktechnieken en schildersstijlen. Vooral zeefdruktechnieken en lino snijden behoren tot haar specialisme. Else experimenteert ook met zeefdruk- en lino technieken. Daarnaast ontwerpt en naait zij tassen van gerecyclede materialen. "Ik geef hierdoor ‘afgedankte’ stoffen en of kleding weer een nieuw leven. Duurzame productie van spullen staat voor mij voorop," zegt Else enthousiast.


Rowie heeft de minor Cultureel Ondernemerschap aan de UVA afgerond en heeft zich toegelegd op het ambacht leer bewerken. Aan de hand van haar eigen designs maakt Rowie vele soorten leren sieraden voor zowel mannen als vrouwen. Maar ook woonaccessoires en gebruiksartikelen van leer worden door Rowie vervaardigd en bekleed.

Afbeelding
Kara, Else en Rowie Legebeke in hun Makersplaats.
Afbeelding
Afbeelding