Home-Start vrijwilligers geven gezinnen die net in Nederland wonen 'n steuntje in de rug.
Home-Start vrijwilligers geven gezinnen die net in Nederland wonen 'n steuntje in de rug. (Foto: Anneke Hymmen)

Een goed begin in Nederland met Home-Start vrijwilliger José

REGIO - Aya (20) kwam vier jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland, waar ze haar man Hussein ontmoette. Inmiddels heeft hij werk, zij een diploma en hebben ze samen een dochtertje van vier maanden. José is Home-Start vrijwilliger bij Humanitas. Zij helpt het stel op weg. Aya: “Ik ben altijd blij dat ik mevrouw José kan bellen.”

“Ik kwam na mijn vlucht uit Syrië met mijn vader en zijn gezin in Tilburg in een AZC terecht. Mijn moeder kwam niet mee naar Nederland, zij woont nu in Turkije. Hussein komt ook uit Syrië, alleen daar hadden we elkaar waarschijnlijk nooit ontmoet. Hij woonde op het AZC in Heerhugowaard, maar kwam op bezoek bij zijn tante in Tilburg. Zo hebben we elkaar leren kennen.”

Diploma en een kleintje

Hussein kreeg de mogelijkheid in Den Helder te gaan wonen en Aya trok bij hem in. Zo begon hun nieuwe leven. Hun dochtertje Celien werd afgelopen zomer geboren. Aya: “Ik heb begin juli mijn MBO1 Zorg-diploma gehaald.” Ze lacht. “En eind juli werd Celien geboren.”

Steuntje in de rug

Naast Aya zit José. Tien jaar geleden werd ze vrijwilliger voor Humanitas in Almere. Sindsdien heeft ze meerdere gezinnen een steuntje in de rug geboden en doet dat nu alweer een tijdje in Den Helder. “Als je hier net komt wonen is alles ingewikkeld. Er moeten dingen geregeld worden, er moeten formulieren worden ingevuld, je hebt bankzaken, de IND… Veel dingen zijn al lastig als je de taal goed beheerst. Maar als je dat niet doet, is het fijn als iemand met je meekijkt.”

Kinderopvang

Aya wil graag aan de gang in de kinderopvang. In Syrië zorgde ze vaak voor haar zusjes en deed ze er een opleiding voor. Maar door de oorlog moest de school haar deuren sluiten, kort voordat Aya haar diploma in ontvangst zou nemen. Ze kon eenmaal hier dus niet aantonen dat ze al een opleiding had afgerond en moest opnieuw beginnen.

Meelezen

José komt ongeveer één keer in de week naar Aya toe. Aya: “Soms heb ik een brief waar ze me bij helpt of moet ik iets invullen. Dan vraag ik mevrouw José of ik het goed begrijp. Maar we gaan ook wel eens boodschappen doen en koffie drinken.”

José vult aan: “Het kan van alles zijn. Aya kan het al heel goed, maar bij brieven van de belastingdienst of andere instanties is het prettig als iemand even meeleest. En ik ken ook niet alle regels, dus als het nodig is gaan we samen naar Vluchtelingenwerk.” José denkt even na.

“Mensen als Aya en Hussein willen precies hetzelfde als jonge mensen in Nederland. Werk en een woning. Samen iets opbouwen."