Korenmolen in 't Zand is open voor publiek
Korenmolen in 't Zand is open voor publiek (Foto: aangeleverd)

Beleef ook Monumentendagen 2020 in Schagen en omgeving

SCHAGEN - Aankomend weekend, 12 en 13 september, staat Nederland in het teken van monumenten. Ook al gooit corona bij vele monumenten roet in het eten, en gaan dus niet open, een aantal panden en gebouwen kunnen toch hun deuren openen om mensen te ontvangen.

Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg is beide dagen van 11.00 tot 16.30 uur open. Naast de vaste collectie zijn te zien de tentoonstelling Oorlog en Verzet in en om Schagen en het fotoproject Samen Verschillen. De tentoonstelling schenkt aandacht aan verzetshelden waarnaar straatnamen in de wijk Muggenburg zijn vernoemd. Het fotoproject van Johan Pronk toont foto’s van personen die een relatie met elkaar hebben. Johan is beide dagen van 14.00 tot 15.30 uur aanwezig om uitleg over de foto’s te geven. De entree is gratis.

Kom langs bij Vreeburg, de Korenmolen, het Zijper Museum en de bibliotheek

In t'Zand is Korenmolen de Hoop open. Dit toonaangevende monument is het bezoeken meer dan waard. En op deze dagen is het bezoek gratis. Op 13 september is het eveneens vehicleday bij de molen. Zaterdag 12 september 2020 10:00 - 17:00 uur en zondag 13 september 2020 10:00 - 17:00 uur.

Zijper Museum

Het Zijper Museum is zondag 13 september geopend van 12.00-16.30 uur. In het museum is van alles te leren over de geschiedenis van de Zijpe. De tentoonstelling schenkt aandacht aan de kunstenaar Jan van Scorel, die droomde van een polder tussen Petten en Texel. In de interactieve tentoonstelling die uitdaagt, prikkelt en ook nog eens informatief is, steek je van alles op wat je nog niet wist over de Zijpe.

Verder is ook de bibliotheek van Schagen (Torenstraat 1a Schagen) op zaterdag geopend.

Beleef je leermoment in een leermonument!

Elk jaar heeft Open Monumentendag een thema, en dit jaar staat het thema 'Leermoment centraal. Van elk monument kun je uiteraard wel wat leren. Naast monumenten die een leerfunctie hadden of hebben (zoals scholen en universiteiten), worden in 2020 ook allerlei andere monumenten ‘leermonumenten’. We gaan namelijk nog meer dan anders de nadruk leggen op beleving in het monument. Het doel is dat in elk opengesteld monument iets te leren valt, tijdens een ‘leermoment’.

Dit kan van alles zijn: een schilderworkshop, een masterclass gospel zingen, een les hiphop dansen of een uurtje yoga voor beginners. Met het thema Leermonument sluit de organisatie aan bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Heritage and Education’.

Boerderij- en Rijtuigmuseum in Vreeburg is ook te bezoeken tijdens Monumentendagen.
Afbeelding