Er komen flinke boetes voor verhuurders die hun woning illegaal verhuren.
Er komen flinke boetes voor verhuurders die hun woning illegaal verhuren. (Foto: Sammy-Williams via Pixabay.jpg)

Schagen waarschuwt verhuurders voor illegale verhuur

SCHAGEN - De gemeente Schagen gaat harder optreden tegen inwoners die hun woning illegaal verhuren aan toeristen. Dat laat zij weten in een bericht. De illegale verhuur zorgt vooral voor overlast. Daarnaast worden deze woningen onttrokken uit de woningmarkt, die toch al zo krap is.

"Het gaat hier om de woningen die verhuurd worden voor recreatief gebruik. Toeristen die deze woningen boeken puur voor hun vakantie. Dit is in strijd is met het bestemmingsplan,"aldus de gemeente.

Geen verhuur aan recreanten

De gemeente Schagen verbiedt deze verhuur (denk aan airBnB) en waarschuwt dan ook de verhuurders die hun woning verhuren aan recreanten. Of dit nu verhuur per week is of voor een aantal dagen via bijvoorbeeld Airbnb, het is meestal niet toegestaan. Verhuurders zijn in overtreding en dat heeft gevolgen.

Hoge boetes

Omdat recreatieve verhuur niet is toegestaan, adviseert de gemeente aan de verhuurders om dit gebruik te beëindigen. Daarmee voorkomen zij een handhavingstraject. Dit kan betekenen dat last onder dwangsom (boete) tot maximaal € 50.000,- wordt opgelegd. Indien u wilt weten wat in uw situatie wel mogelijk is, dan kunt u contact opnemen met de gemeente