Medewerkers van Magnushof nemen de donaties in ontvangst van Annelies (tweede van rechts) en haar vader Hans.
Medewerkers van Magnushof nemen de donaties in ontvangst van Annelies (tweede van rechts) en haar vader Hans. (Foto: Theo Annes)

Robothondjes en wonderfoons brengen glimlach terug

SCHAGEN - De corona-uitbraak bracht Annelies niet alleen maar narigheid. De afgelopen maanden heeft ze vele uren doorgebracht achter haar naaimachine om mondkapjes te maken. Met de opbrengst kocht ze enkele robothondjes en wonderfoons (elk cijfer staat voor een liedje van vroeger) voor inwoners van Magnushof in Schagen. Dinsdag 18 augustus overhandigde ze deze aan het personeel.

Door Lenna van den Haak

Inwoners Magnushof genieten met volle teugen

"We gaan niet naar binnen hoor, want dat is niet nodig," vertelt Annelies. Ze is erg blij met de mooie wonderfoons en robothondjes voor de dementerende ouderen van Magnushof. "Het is fijn dat ik niet alleen de mensen kan helpen aan een mondkapje, maar ook dat ik deze ouderen een plezier kan doen. Dat geeft veel voldoening."

De afgelopen maanden was de 56-jarige Annelies niet weg te slaan van haar naaimachine. Dat komt door haar buurtgenoot Els van Wirdum. "Zij kon de vraag om mondkapjes te maken niet aan en schakelde mij in. En zo is de actie ontstaan." Els richt zich vooral op de omgeving Alkmaar, en Annelies maakt vooral mondkapjes voor Schagen en omgeving.

Technisch onderlegd

Ook haar vader speelt een belangrijke rol. Hans Boomgaard is technisch onderlegd en heeft alle oude telefoons omgebouwd tot wonderfoons. Door aan de schijf te draaien kiezen de mensen een liedje dat ze kunnen beluisteren via de hoorn. "Hij haalde ze uit elkaar, maakte aansluitingen voor de SD kaart met oude liedjes en stopte er een andere luidspreker in. Elk cijfer op de draaischijf bevat een nummer. We hebben drie mappen van 10 liedjes op de kaart gezet, dus mensen kunnen naar 30 liedjes luisteren." Volgens Hans is het ombouwen niet zo moeilijk. Met een beetje technische kennis en goed gereedschap lukt dat" best."

Feest van herkenning

Mirjam Kooij nam namens Magnushof de gedoneerde spullen in ontvangst. Ze weet zeker dat het een schot in de roos is. "Mensen gaan met de liedjes in de telefoon meteen meezingen. De robothonden zijn echt een vervanging van een thuishond."

Wat Annelies vooral nog wil zeggen is dat ze iedereen ontzettend wil bedanken voor het kopen van de mondkapjes, maar ook voor het brengen van oude telefoons. "Ik heb er zelf eentje van de muur moeten schroeven bij een oude boerderij. Dat is toch wel heel bijzonder."