Spelenderwijs wijzer op de peuterscholen van Kappio

REGIO- Peuterscholen hebben een belangrijke rol bij de ontwikkeling van peuters. Het is een ontmoetingsplek voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Terwijl peuters spelen en ontdekken, leren ze vaardigheden ter voorbereiding op de basisschool. Om die reden zijn de peuterscholen van Kappio gevestigd in scholen en is er een goede samenwerking met het onderwijs. Een heel bewuste keuze. Peuters raken vertrouwd met het onderwijs, zo zijn zij voorbereid op de volgende stap naar groep 1. Spelen staat voorop; samen met andere kinderen, individueel of samen met de pedagogisch medewerkers. Kinderen leren veel op de peuterscholen van Kappio, maar dan wel spelenderwijs!

De peuterscholen bieden een rijke speel- en leeromgeving door een diversiteit aan speelhoeken. Het spelmateriaal is gericht op het stimuleren en ondersteunen van de ontwikkeling van de peuter. Op de locaties van Kappio wordt gewerkt met een voorschools educatief (VVE) programma en alle kinderen nemen hieraan deel. Werken met een VVE-programma vraagt een actieve rol van de medewerkers. Zij worden daarom twee maal per jaar geschoold om met een VVE-programma te kunnen en mogen werken. Taalontwikkeling is belangrijk voor alle peuters. Taal wordt gestimuleerd door het werken in thema’s waarbij interactief wordt voorgelezen, gezongen en geknutseld. Hierdoor wordt de woordenschat vergroot. Naast de taalontwikkeling komt ook de reken-, sociaal emotionele en motorische ontwikkeling aan bod.

Het kabinet onderschrijft het belang van de peuterscholen en heeft in het regeerakkoord aangekondigd fors te investeren in een verruiming van het aanbod van Voor- en Vroegschoolse Educatie. Vanaf 1 augustus wordt dit VVE aanbod voor kinderen vanaf 2,5 tot 4 jaar uitgebreid naar 16 uur per week. Kinderen van 2 tot 2,5 jaar kunnen maximaal 8 uur per week deelnemen.
De VVE indicatie wordt afgegeven door het consultatiebureau. De gemeenten, in deze regio Schagen en Hollands Kroon, dragen bij aan de kosten voor VVE. Hierdoor zijn het 3e en 4e dagdeel volledig kosteloos. Zij dragen ook bij aan het 1e en 2e dagdeel middels een inkomensafhankelijke vergoeding net zoals de overheid dat doet middels de kinderopvangtoeslag (o.a. voor ouders die beiden werken).
Meer informatie over de locaties van Kappio: www.kappio.nl

Meer over Kappio kinderopvang

Kappio is een actieve kinderopvang organisatie met kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, peuterschool en gastouderopvang locaties in de gehele regio. Kijk of Kappio ook bij jou in buurt zit op www.kappio.nl. Ook kan voor informatie gebeld worden met het servicebureau van Kappio via telefoonnummer: 0223-534 797.

Op iedere vestiging van Kappio staan goede zorg en de begeleiding in de ontwikkeling van kinderen hoog in het vaandel. Geborgenheid voor de allerkleinsten en leuke uitdagende activiteiten voor de grotere kinderen. Elke opvanglocatie geeft een eigen invulling aan een sfeervolle inrichting en aan de inzet van eigen creativiteit van de pedagogisch medewerkers.