Afbeelding
(Foto: pr)

Appassionata brengt 'The Ways of Zion do Mourn'

SCHAGEN - Appassionata koor en orkest brengen op 31 oktober en 6 november het indrukwekkende stuk ‘The Ways of Zion Do Mourn’ van Georg Friedrich Handel. Dit werk voor koor en orkest zou oorspronkelijk worden uitgevoerd als Herdenkingsconcert op 4 mei jl. maar door de COVID-19 maatregelen moest het toen worden geannuleerd.

Grootste concerten in de Grote Kerk

Dirigent Karel Kok heeft nu gekozen voor uitvoeringen in de periode rond Allerzielen. Handel schreef het stuk nadat in 1737 de geliefde koningin Caroline van Engeland was overlijden. Handel was goed bevriend met het koningshuis en heeft in de muziek de warme band van de koningin met het volk tot klinken gebracht. Hij dirigeerde het stuk zelf tijdens de uitvaart van de koningin.

Intieme samenwerking

In de muziek is in de eerste delen het verlies om een dierbare en de ernst van de gebeurtenis te horen en te voelen, vanaf het derde deel is de muziek troostvol en worden de emoties boven de zwaarte uitgetild. De uiterst intieme samenwerking van koor en orkest geven klank aan de gevoelens en zorgen voor een diepe verbinding tussen uitvoerenden en toehoorders. Het stuk wordt voorafgegaan door het meeslepende Stabat Mater van Josef Rheinberger.

Koorzangers gezocht

Bij het koor is nog plaats voor enkele deelnemers, met name tenoren en bassen maar ook sopranen en alten zijn nog welkom. De repetities worden vanaf 5 september eens per twee weken gehouden op zaterdagmorgen in het kerkje in Valkkoog. Koorzangers met ambitie en ervaring zijn welkom om mee te zingen en de schoonheid van deze muziek te ervaren. Voor thuisstudie is studiemateriaal beschikbaar.

De concerten worden gegeven in de Grote Kerk op de Markt in Schagen, aanvang 20.15 uur. De toegang is gratis maar belangstellenden dienen zich van tevoren aan te melden in verband met het beperkte aantal zitplaatsen.

Informatie en aanmelden

Belangstellenden kunnen zich voor deelname aanmelden bij dirigent Karel Kok, tel. 06-516 615 64, e-mail karelkok@xs4all.nl , www.muziekpraktijkkarelkok.nl

Karel Kok.