Fietsers vormen een kwetsbare groep. Links achteraan Charles van der Mark.
Fietsers vormen een kwetsbare groep. Links achteraan Charles van der Mark. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

‘Schagen is een echte fietsstad'

SCHAGEN - Het werd afgelopen week meerdere malen breed uitgemeten in de pers: overvolle fietspaden leveren zeer gevaarlijke situaties op en fietsers raken steeds vaker ernstig gewond bij een verkeersongeluk. "Fietsers zijn in het verkeer de kwetsbaarste groep. Het is een gegeven dat wanneer een fietser wordt aangereden door een automobilist die 50 rijdt, deze negen van de tien keer overlijdt of zwaar letsel oploopt. Bij een snelheid van 30 km per uur is de kans op ernstig letsel bijna vier keer kleiner."

Fietsersbond Noordkop stippelt 8en88 fietsnetwerk uit

Aan het woord is de in Schagen woonachtige Charles van der Mark, secretaris van Fietsersbond afdeling Noordkop. De Fietsersbond behartigt de belangen van fietsers op plekken waar dat nodig is. Dat doet ze al meer dan veertig jaar, omdat de bond gelooft dat fietsen overal goed voor is: voor de bereikbaarheid van steden, voor het milieu, voor het plezier en voor een gezond leven. Onder de paraplu van de landelijke fietsbond is in 2002 een afdeling Noordkop opgezet. "Wij nemen de fietssituatie in de gemeente Schagen op wijkniveau onder de loep, want Schagen is een echte fietsstad. Het gaat hierbij om drie pijlers: comfortabel, veilig en direct. Comfortabel en veilig spreken voor zich. Direct staat voor de kortste weg; de weg die fietsers altijd nemen."

8en88 Fietsnetwerk

De Fietsersbond Noordkop is onder meer bezig met het uitstippelen van een zogeheten '8en88 fietsnetwerk'. Geen overbodige luxe in een wereld die vergrijst. Van der Mark: "88 is het nieuwe 80, want we worden ouder en zijn vitaler. Met alle gevolgen van dien. De wereld verandert, ook op het fietspad. De oude vertrouwde fiets heeft op het fietspad gezelschap gekregen van e-bikes, speedpedelecs, bakfietsen, driewielers en nog veel meer nieuwe vervoermiddelen. Steeds meer mensen pakken de fiets, want vanwege het coronavirus wordt het openbaar vervoer flink vermeden. Voeg daarbij het feit dat de kwaliteit van de sommige fietspaden zorgelijk te noemen is. Vooral in de buitengebieden en dat is logisch want deze fietspaden worden druk bereden. De vele bezuinigingen in het verleden leveren heden ten dage nogal wat achterstallig onderhoud op."

Lees verder pagina 3.