De InbraakPreventieCheck-app.
De InbraakPreventieCheck-app. (Foto: NIPW)

'Ik ga rustig op vakantie, bij mij is niks te halen'

REGIO - "Als je met mensen praat over de kans dat er bij hen wordt ingebroken, hoor je vaak dat ze denken dat die kans heel erg klein is, 'omdat er bij hen toch niks te halen valt'. Ze denken zo, omdat ze misschien geen dure sieraden, kunst of laptops in huis hebben. Maar zo denkt een inbreker niet, legt Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) uit.

De afgelopen maanden waren veel mensen ook overdag thuis, dus is het aantal inbraken vergeleken met vorig jaar met tientallen procenten, in april zelfs met de helft, afgenomen. Omdat een inbreker altijd de zwakste plekken kiest, waren schuren en kelderboxen nu het doelwit; in die maanden werd daar veel vaker ingebroken (volgens de politie: +7%). “En nu de vakanties weer voor de deur staan, ziet de inbreker zijn kans schoon om een inhaalslag te maken. Als hij constateert dat men niet thuis is, en hij kan makkelijk binnenkomen, probeert hij gewoon of er iets van zijn gading in dat huis te vinden is.”

Signalen

Waar let een inbreker dan op? Bijvoorbeeld op stapels post en kranten die zichtbaar op de deurmat liggen. Of buren die ze keurig gesorteerd in het zicht op tafel leggen. ’s Avonds branden er helemaal geen, of maar 1 of 2 lampjes in de woonkamer en de lamellen of gordijnen zijn ook overdag potdicht. Er staat dagen achtereen geen auto op de oprit. Allemaal signalen waaraan de inbreker kan herkennen dat iemand op vakantie is.

Briefje op deur

Briefje op de deur: “Wij zijn een paar dagen weg”Zo’n briefje wordt nu waarschijnlijk niet meer bij de voordeur opgehangen, maar je huis duidelijk onbewoond achterlaten, is voor een oplettende inbreker ongeveer hetzelfde als dat briefje.

Onderzoek

De inbreker slaat het meest zijn slag bij de achterdeur of via het (keuken)raam. Onderzoek*) wijst uit dat maar liefst 30 procent van de achterdeuren een zodanig slecht slot of beslag heeft, dat een inbreker met eenvoudig gereedschap binnen 1 à 2 minuten binnen is.

Voor iedereen geldt: maak het inbrekers nooit makkelijk, vooral niet tijdens je vakantie.

*) onderzoek onder 698 huishoudens in maart 2020.