Sleephopperzuiger Shoreway hier in actie voor de kust van Petten.
Sleephopperzuiger Shoreway hier in actie voor de kust van Petten. (Foto: Bert Westendorp)

Kust versterken met miljoen kubieke meter zand

PETTEN – Met enorme kracht spuit een sleephopperzuiger in één keer honderden kubieke meters zand voor de kust ter hoogte van Petten. Een paar strandgangers slaan het tafereel woensdag met verwondering gade. Het zand is afkomstig van een gebied zo’n tien kilometer van de kust verwijderd. Daar wordt het zand door de sleephopperzuiger opgezogen om vervolgens een bestemming te krijgen op honderd meter vanaf de vloedlijn de zee in.

Dag en nacht gaat het karwei door om de kust tussen Camperduin en Petten te versterken. Op 1 november moet de klus geklaard zijn en ligt er zo’n één miljoen kubieke meter zand extra voor de kust. Daarmee is de zandbank die er al lag aanmerkelijk verhoogd.

In de afgelopen jaren heeft stroming er voor gezorgd dat er te veel zand verdween. Om de veiligheid van de Noord-Hollanders te waarborgen houden Rijkswaterstaat en Hoogheemraadsschap de kustlijn constant in de gaten.

Veiligheid was ook de reden in 2014 om pal voor de Hondsbossche Zeewering een duinlandschap, inclusief een breed strand te creëren.