Bespaar tijd met koken op inductie.
Bespaar tijd met koken op inductie. ((Foto: Pixabay))

Koken op inductie heeft de toekomst

HAARLEM - Van oudsher koken veel Nederlanders op een gasfornuis. Nu de gaskranen dichtgedraaid worden, gaan veel mensen alvast op zoek naar alternatieven. Koken op inductie wordt steeds populairder, maar we zien dat er nog behoorlijk wat misverstanden over deze optie bestaan. Het basisprincipe van een inductiekookplaat berust op een natuurkundig verschijnsel. In de kook-plaat wordt de netspanning omgezet in spanning van andere frequentie en zo wordt magne-tisch veld gegenereerd. Wanneer je op de kookplaat een pan zet met een bodem die te magne-tiseren is, gaat door de bodem van die pan een wervelstroom lopen. Door de weerstand van de pan wordt die stroom omgezet in warmte.

Tijd besparen

Je pan is bij gebruik van een inductiekookplaat veel sneller op de gewenste temperatuur. Dit houdt in dat je aardig wat tijd kunt besparen. Bovendien is na a_ oop het onderhoud ook veel sneller uit te voeren. Bij een gasfornuis moet je eerst wachten tot het ding goed is afgekoeld, omdat je anders je handen zou verbranden bij het schoonmaken. De gaspitten zelf zijn een verzamelplaats voor vuil en laten zich lastig schoonmaken. De inductiekookplaat is een gladde glazen plaat, die snel na gebruik is afgekoeld. Je kunt er dus vrij snel na het koken een doekje overheen halen.

Je pannenset

Als je overstapt van koken op een gasfornuis naar koken op inductie, is het van belang dat je pannen daar geschikt voor zijn. Dat hoeft echter niet te betekenen dat je meteen een compleet nieuwe pannenset moet aanschaffen. Veel pannen zijn al geschikt voor koken op inductie.

Belangrijk is vooral dat de onderkant van de pan mooi vlak is. Als er krommingen of deukjes in de bodem zitten, maakt de pan geen goed contact met de glazen plaat. Juist dat contact is nodig om het magnetisch veld te ac-tiveren. Probeer het gewoon eens uit met je huidige pannen. Met een beetje geluk werkt alles prima en kun je zo overstappen.

Ontmoedigingsbeleid

De komende jaren zullen de gasprijzen geleidelijk steeds verder stijgen. De regering kiest een ontmoedigingsbeleid om te zorgen voor een duurzame oplossing. Immers, het gasverbruik kan alleen omlaag als meer mensen overschakelen op alternatieve warmtebronnen. Als je gasfornuis toch al aan vervanging toe is, is het daarom zeker de moeite waard om nu alvast over te stappen naar koken op inductie.