Het coronavirus heeft invloed op horeca-ondernemers. Sluiting betekent weinig tot geen inkomsten.
Het coronavirus heeft invloed op horeca-ondernemers. Sluiting betekent weinig tot geen inkomsten. (Foto: Pixabay)

Corona-maatregelen aangescherpt

REGIO - Iedereen zat waarschijnlijk dinsdag 13 oktober jl. op het puntje van zijn stoel. Kunnen we nog wel leuke dingen doen de komende tijd? Daar verstaan de West-Friezen onder meer onder een biertje pakken in het café. Alle horeca moest woensdag 14 oktober vanaf 22.00 uur dicht. Een klap voor de ondernemers.

Het zat eraan te komen... het aantal coronabesmettingen bleef groeien en niet zo'n klein beetje ook. Per dag kwamen er honderden in Nederland bij. West-Friesland bleef niet gespaard. Het Dijklander ziekenhuis doet zijn best om alle patiënten (corona of niet) de zorg te geven die ze nodig hebben, maar ook ruim twintig medewerkers zijn besmet met het virus. Komt hierdoor de reguliere zorg in gevaar? En daarbij; West-Friezen delen die zorg en gaan zij nu weer minder naar de dokter, omdat ze niet tot last willen zijn? Zorg mijden is voor hen misschien een oplossing, maar toch niet voor zichzelf? Mensen met zware rugklachten doen een pilletje meer, in plaats van naar een specialist te gaan. Operaties weer uitgesteld. Het is weer hetzelfde als in het begin van de coronacrisis. Hoe komt dat toch?

Regels

Het kabinet heeft maatregelen aangekondigd die ervoor zorgen dat het aantal besmettingen snel daalt, een zogenaamde gedeeltelijke lockdown. Het aantal contactmomenten en reisbewegingen moeten omlaag. De horeca gaat dicht, mensen moeten weer zoveel mogelijk thuis werken, niet meer dan drie mensen thuis ontvangen en dat is per dag. Buiten mogen vier mensen op anderhalve meter afstand van elkaar, behalve als het één gezin is, dan meer. Handhavers controleren of alles goed gaat en beboeten weer als het fout gaat. Hoe heeft het weer zover kunnen komen? Rutte zei tijdens de persconferentie dat er Nederlanders zijn die zich keurig aan de regels houden, de anderhalve meter afstand, handen wassen, vermijd drukte, enz. Maar er zijn ook Nederlanders die zich niet aan de regels houden. Willen die dan niet van het virus af? Sommigen kunnen doen alsof het allemaal onzin is, een griepje, maar op televisie worden schrijnende gevallen getoond. Mensen die aan het virus overlijden, patiënten die al maanden revalideren om op hun oude niveau te komen, en zelfs mensen waarvan de blijvende schade zo groot is dat ze nooit meer de oude worden.

Virus uitbannen

Het kabinet wil zo gericht mogelijk ingrijpen met de maatregelen die zij afgelopen dinsdag hebben aangekondigd. Hoe gaan de mensen dit oppakken? Klagen? Ageren op de maatregelen? Mensen beginnen het langzamerhand een beetje zat worden. Voelen zich opgesloten. Niemand had twintig jaar geleden kunnen bedenken dat kinderen vandaag de dag zouden opgroeien met mondkapjes. Wat gaan we daar aan doen?

Op www.rivm.nl staat een overzicht van alle corona-maatregelen.