Door je huis slim te verwarmen, verbruik je minder gas en kan je jaarlijks veel geld besparen.
Door je huis slim te verwarmen, verbruik je minder gas en kan je jaarlijks veel geld besparen. (Foto: Aangeleverd)

Bespaar eenvoudig geld en energie

REGIO - De dagen worden korter, de temperatuur daalt en we brengen weer meer tijd binnen door. Kortom, een goed moment om na te gaan hoe je in en om het huis energie kunt besparen. Want als je slim omgaat met energie kan dit flink wat euro’s opleveren.

Noord-Hollanders zijn al goed bezig. Uit onderzoek blijkt dat 88 procent* van de mensen uit het westen spaar- en ledlampen gebruikt. Ook gaan zij bewuster om met energie door bijvoorbeeld de verwarming ’s nachts op 15 graden te zetten, lampen uit te doen en stekkers uit het stopcontact te halen (84 procent) dan mensen in het oosten (64 procent). Wil jij weten wat je nog meer kunt doen? Deze tips helpen je op weg.

Plaats tochtstrips

Tocht, in huis. Herkenbaar toch? Zeker in oude huizen is tocht één van de grootste energieverspillers. Er is een eenvoudige oplossing: plaats tochtstrips bij ramen en deuren. Deze koop je bij de bouwmarkt.

Stap over op ledlampen

Wist je dat ledlampen tot 85 procent energiezuiniger zijn dan traditionele gloeilampen? Ook gaan ledlampen tot wel twintig jaar mee. Win-win dus. Check of jij al overal in huis ledlampen hebt.

Verwarmen zonder verspillen

Door je huis slim te verwarmen, verbruik je minder gas en kan je jaarlijks veel geld besparen. Bijvoorbeeld door alleen de verwarming aan te zetten in de kamers waar je veel bent en tussendeuren te sluiten. Je bespaart ook door de thermostaat voor je gaat slapen op 15 graden te zetten.


*Bron: Flitspeiling Kantar ‘Hoe kijkt Nederland aan tegen het klimaat en klimaatverandering?’, 24 mei 2020, 1.040 respondenten.

Geld en energie besparen is eenvoudiger dan je denkt.