Jaap de Boer in actie.
Jaap de Boer in actie. (Foto: Helemaal Groen)

In actie tegen zwerfafval

CALLANTSOOG - Wat is er mooier dan een uitzicht zonder zwerfafval? Jaap de Boer (66) uit Berkelland (Achterhoek) is een vervent fietser en loper. Hij ergerde zich vaak aan het zwerfvuil dat hij overal zag liggen. Om van de nood een deugd te maken, kocht Jaap een grijper en begon zijn looptochten te gebruiken om zwerfafval op te rapen. Deze week is hij in Callantsoog met vakantie. En natuurlijk ontbreekt zijn grijper niet.

Om anderen ook te motiveren om mee te doen, richtte Jaap de stichting Helemaal Groen op, die zich inzet tegen zwerfafval. Daarnaast heeft hij een app laten ontwikkelen waarop te zien is welke routes je hebt gelopen. Maar ook welke routes anderen hebben gelopen. De app laat een kaart van Nederland zien, en alle groene routes geven aan dat daar gewandeld is om vuil op te rapen.


"Je voelt je dan niet zo alleen als je weer op pad gaat met de grijper,'' vertelt Jaap na zijn wandeltocht vanochtend in Callantsoog. "Het valt me op dat het hier vrij schoon is. Er hangen veel prullenbakken dus dat scheelt een hoop. Maar je vindt altijd wat, want mensen verliezen ook wel eens wat. Denk maar aan een mondkapje of een rood hondenpoepzakje. Deze blijven vaak hangen aan een plant of struik. Ik pak deze met de grijper en gooi het later weg met de rest wat ik vind."

Op de website www.helemaalgroen.nl is te zien hoe populair de app inmiddels is. Dit jaar staat de teller op gelopen kilometers op 50.689. Tevens kun je als bezoeker kijken welke maand, welke gemeente en welke routes er allemaal gelopen zijn. "Het motiveert en stimuleert enorm omdat je ziet dat je niet alleen bent. Tevens weet je dat er elke keer weer een stukje Nederland schoner wordt. Dat geeft een zeer bevredigend gevoel."

Lees verder op pagina 5

Een groene lijn zegt waar Jaap heeft gelopen en zwerfafval heeft opgeruimd.