Trots laten de leerlingen hun bevindingen zien.
Trots laten de leerlingen hun bevindingen zien. (Foto: Aangeleverd)

Week Duurzaamheid op Clusius College Schagen

SCHAGEN - Een week lang het normale lesrooster op school loslaten om je helemaal te concentreren op het thema Duurzaamheid. De derdeklassers van het Clusius College Schagen kwamen tot leerzame en soms verrassende inzichten. Er was veel discussie rondom diverse regionale thema’s in deze goed georganiseerde week.

Je kunt geen krant openslaan, of het gaat over duurzaamheid. In toenemende mate een belangrijk item, zeker binnen een groenschool zoals het Clusius College. Een week lang stonden de lessen van klas 3 in Schagen in het teken van duurzamer leven. Want dat willen we toch allemaal.

De week begon met een analyse van drie toegankelijke artikelen uit de Schager Courant over duurzaamheid met bijbehorende verwerkingsvragen. Vooral over de waterstofproductie op de Noordzee en het goedkoper maken van biologische producten maakten veel discussie los.

Het Repair Café waar met de hulp van de mega handige instructeur Henk Sikman kapotte gebruiksvoorwerpen weer werden hersteld was zeer in trek. Het was verbazingwekkend om te zien hoe afgedankte voorwerpen zomaar weer functioneerden. Ook de duurzame workshop papierscheppen vond gretig aftrek.

De lessen rond de Millennium doelstellingen van de VN vielen ook in goede aarde. De leerlingen gaven in groepje een presentatie over een van de 17 Millenniumdoelstellingen (o.a. geen armoede, geen honger, goede gezondheid, schoon water, fatsoenlijk werk). Fraaie werkstukken maakten het standpunt van de groep duidelijk.

Een onderzoek naar de duurzaamheid op de eigen school en tuin gaf verrassende resultaten. Er was op dat gebied nog veel winst te halen maar toch ook al het nodige bereikt.

Afbeelding