Denk niet na, geniet gewoon!
Denk niet na, geniet gewoon! (Foto: StockSnap via Pixabay )

Wees gezond, denk minder na

We denken teveel. En dat brengt ons weinig goeds. We gaan piekeren, allerlei scenario's inbeelden en in het ergste geval hier ook naar leven. Hoe zit dat? En hoe kun je minder denken? Is dat sowieso mogelijk?

Het leven in je hoofd is vermoeiend, het kost veel energie. En niet alleen dat, het maakt ook onrustig en gestrest. Constant vol ideeën zitten is helemaal niet zo leuk als het klinkt. Een beetje zoals constant verliefd zijn ook niet wenselijk is. Doodvermoeiend. En ik begin dit steeds duidelijker te zien. Gedachten maken het leven meestal ingewikkelder, drukker en minder leuk. We denken allemaal constant. Het is het standaard uitgangspunt. We hebben een stemmetje in ons hoofd dat constant ratelt. Een stemmetje dat ons leven voorziet van ‘ondertiteling’. Maar hoe zet je deze uit?

Laten we beginnen bij een heel belangrijk inzicht: het is niet mogelijk om te stoppen met denken. Je hoofd leegmaken is een futiele bezigheid, alsof je de zee probeert leeg te scheppen. Het kan niet. Gedachten komen, daar heb je geen controle over. Het hart pompt, de ogen zien, de oren horen, de nieren maken urine, je zweetklieren zweten, je darmen verwerken je voeding, en je brein maakt gedachten.

Wat wil je dan doen? Simpel: je wilt minder waarde hechten aan de gedachten die voorbij komen. Je wilt onderscheid maken tussen het opmerken van een gedachte, en de inhoud van de gedachte. Je wilt je niet laten meeslepen door de inhoud van die gedachte. Je wilt simpelweg erkennen dat er een gedachte is, meer niet. Bijvoorbeeld: je ziet dat je moet stofzuigen, je kunt dat waarnemen en verder gaan met waar je mee bezig was. Of je maakt je druk dat je moet stofzuigen terwijl je ook nog andere dingen moet doen. Laat het los en accepteer het als een waarneming.