Zo kon er op een veilige manier toch nog Sint Maarten gelopen worden.
Zo kon er op een veilige manier toch nog Sint Maarten gelopen worden. (Foto: Astrid Straathof)

'Sint Maarten geeft hoop en beetje lucht'

Lenna van den Haak

SCHAGEN - De gemeente Schagen had laten weten dat Sint Maarten gelopen kon worden, mits er aan de coronaregels werd gehouden. Dat was voor Astrid reden om er met haar kindjes een gepast feestje van te maken. Afgelopen zaterdag liep ze te flyeren om te polsen of mensen wilden opendoen met Sint Maarten of niet. Zo ja, of het huis dan versierd kon worden met lichtjes. Aan deze vraag werd massaal gehoor gegeven.

Kinderfeest op een veilige manier gevierd

Zo waren dinsdag 11 november vele woningen in Nes noord van Schagen versierd met lampionnen en lichtjes. De mensen uit de buurt Nes hadden lichtjes opgehangen in de tuin, of versierden hun struiken, planten en zelfs ramen met lichtjes. De kinderen wisten zo precies waar ze naartoe konden gaan om Sint Maarten te lopen.

Anderhalve meter stok

“Ik ben zo blij dat we het op een veilige en mooie manier hebben kunnen vieren,’’ zegt Astrid na de heerlijke avondwandeling met haar kinderen. Het geeft in deze tijd hoop en een beetje lucht.’’ De coronaregels weren goed in acht genomen. Slechts 1 volwassene per kind liep mee en bleef op afstand. Mondkapjes konden op, maar hoefde op deze manier niet. De kinderen hadden vaak een zak aan een anderhalve meter stok gehangen, zodat de bewoners zelf de snoepjes in de zak konden gooien. ‘’Volledig veilig, en toch heel leuk en gezellig.’’

Kindjes uit andere buurt

Omdat de bewoners het zo’n leuk initiatief vonden, kregen de kinderen soms niet een maar meerdere snoepjes. Er waren zelfs kindjes uit andere buurten gekomen om te lopen, zodat ze zeker wisten dat er opengedaan zou worden.


”Hier wonen vooral jonge gezinnen, kinderen spelen allemaal met elkaar. Op deze manier was het super gezellig. Het leek wel leuker dan vorig jaar omdat iedereen zo zijn best had gedaan met versieren.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding