Gerarda Mak, hoofd depot van Museum Vreeburg, vindt de poëzieboekjes van vroeger prachtig!
Gerarda Mak, hoofd depot van Museum Vreeburg, vindt de poëzieboekjes van vroeger prachtig! (Foto: Persbureau Theo Annes)

Poëzie uit de vorige eeuw

Lenna van den Haak

SCHAGEN - Langzaam en voorzichtig bladert Gerarda Mak van Museum Vreeburg pagina voor pagina om. De poëziealbums van drie generaties liggen voor haar en zien er ondanks hun leeftijd nog prachtig uit. "Het is zo mooi om te lezen en prachtig om te zien. Ik durf het bijna niet vast te pakken." De glinsterende ogen van Gerarda verraden haar enthousiasme voor deze poëzie boekjes uit de vorige eeuw. Volgend jaar april houdt het museum een tentoonstelling over deze vergeten poëzie.

Museum Vreeburg blaast oude poëziealbums tot leven

Maar laten we bij het begin beginnen. Want hoe komt het museum erbij om deze nostalgische uiting van kunst tentoon te stellen? Het begint allemaal bij Mieke van Exter, inwoonster van Schagen. "Tijdens een opruimronde in ons huis vond ik prachtige poëziealbums van mijn oma Marietje Sluis, haar zus Jannetje Sluis, van mijn moeder Berthie de Vries van en mijzelf. Het oudste boekje is uit 1907, van mijn oma. Zij was toen acht of negen jaar. Het is zo leuk dat het allemaal bewaard is gebleven."

Persoonlijke boodschapjes

Als je de boekjes openslaat zie je dat de versjes, ofwel de 'poëzie' nauwelijks verandert. "Kleine versjes of rijmpjes die met een kroontjespen of vulpen zijn geschreven. Het zijn vooral de plaatjes en tekeningen die laten zien uit welke periode het dateert. Zo zijn sommige versjes voorzien van prachtige fluwelen plaatjes, of echte kleine schilderijtekeningen. Later kreeg je dan weer plakplaatjes en stickers. Het is ontzettend leuk om door te bladeren," vertelt Mieke.

Omdat Mieke zelf ook wat ouder is, dacht ze erover na om iets te doen met deze boekjes. Ze besloot om Museum Vreeburg te bellen met de vraag of zij interesse hadden. "Ik raakte aan de praat met het hoofd depot, Gerarda Mak, en zij was gelijk enthousiast."

Oproepje

Gerarda zat al enige tijd na te denken om naast de tentoonstelling over het verzet tijdens WO2 (die verlengd wordt tot en met volgend jaar) iets erbij tentoon te stellen. "Ik werd door Mieke gebeld en het lijkt me ontzettend leuk om de geschiedenis van de poëziealbums te laten zien. Via Facebook heeft een aantal dames gereageerd mee te doen en brengen hun oude poëziealbums. Misschien dat meerdere mensen uit Schagen en omgeving nog oude boekjes hebben voor de tentoonstelling?"


De tentoonstelling heeft plaats in april, bij de opening van het museum. "Ik hoop dat er er nog meer mensen zijn die dit soort pareltjes op zolder hebben liggen,'' vertelt Gerarda. Bent u enthousiast geraakt? Stuur dan een e-mail naar info@museumvreeburg.nl dan wordt er contact met u opgenomen.

"Ik zie het als een lichtpuntje in donkere dagen, wie wil daar niet aan meewerken.''

Voor Jannetje.
Prachtig.
Poëzie van meer dan een eeuw oud.