Delicate Farming.
Delicate Farming. (Foto: aangeleverd)

Geohobel: minimaal grondschaven

REGIO - De machines van het merk Geohobel, van de Oostenrijkse machinebouwer Rath Maschinen, zijn aan het biologische gamma Agro Bio Eco van W.N. Kramer uit Burgerbrug toegevoegd. De machines zijn ontworpen met de insteek van ‘delicate farming’, dus met ondiep bewerken en zaaien de bodemgezondheid en –vruchtbaarheid bevorderen.

De speciaal gevormde, actief aangedreven, schaafmessen vormen een belangrijk onderdeel van het concept. De Oostenrijkers hebben het gepatenteerde ‘mulch’-gereedschap ontworpen om zo met een ruime overlap over de volle breedte de grond te bewerken. Door de techniek worden grote hoeveelheden groenbemesters net onder de grond afgesneden en gemixt met de minimale grond die los komt. Met een gladde rol die achter de verstelbare klep zit wordt het organisch materiaal, inclusief de CO2 en stikstof die vrijkomt, afgesloten en kan het fermentatieproces opgang komen. De Eco shuffle kan ingesteld worden van min 3 tot 10 centimeter diep. Afhankelijk van de grondsoort en de diepte kan er wel van tot 6 km/u worden gereden Die grondlaag is immers zuurstofrijk en biologisch actief. Zonder te ploegen of te smeren komen de meststoffen direct beschikbaar, zonder dat de bodemprocessen worden verstoord.

Het voordeel van deze machine is dat het gewas (tot 1 meter hoog) wordt verkleind, met de gepatenteerde messen zonder dat het vermoest, en wordt gemixt met de grond door de minimale grondbewerking van 2 a 3 cm kan het gewas optimaal verteren. Geen graspollen bij gras wat tot hergroei leidt wat met een normale frees wel gebeurt.

W.N. Kramer bv. Burgerweg 53, 1754 KD Burgerbrug. Meer informatie: www.agri-bio-eco.nl