De tractors staan te wachten op alle bestellingen die komen gaan.
De tractors staan te wachten op alle bestellingen die komen gaan. (Foto: Martijn van den Berg)

Horeca Schagen en omgeving haalt trekkers over om te bezorgen

SCHAGEN/REGIO - Met stomme verbazing of juist met luid gejuich werden boeren zaterdagavond 19 december onthaald door inwoners uit Schagen en omgeving als zij een maaltijd komen bezorgen. Zij brachten de maaltijden niet op een scooter of elektrische fiets, maar op echte tractoren. Deze actie is bedacht door LTO Noord-Holland Noord om de horeca een hart onder de riem de steken.

'Wat een allemachtig succes en topavond hebben we gehad'

Een van de boeren, en tevens initiatiefnemer namens LTO Nederland, is Martijn van den Berg. Hij reed mee en maakte voor Schager Nieuwsblad een verslag.

''Ik ben persoonlijk bij alle horeca locaties geweest en eigenlijk heb ik alleen maar positieve reacties gekregen. Het was echt superleuk. Sommige horeca-eigenaren hadden gezegd, laat maar één trekker komen, want het loopt meestal niet zo'n storm. maar dit weekend dus wel,'' vertelt Martijn na afloop. "We hadden beter meerdere tractoren kunnen inzetten want het werd echt druk. Dat was met name wat later op de avond. Maar vanaf een uurtje of zes begon het wel te lopen. Een medewerker van De Foyer liep zelfs met twee telefoons tegelijk aan de hand om bestellingen aan te nemen.''

Discotheek met aanhanger

Bij 't Zand ging het er nog heftiger aan toe. Daar werden de voertuigen niet alleen versierd, maar compleet omgebouwd tot ware discotheek. Met vette verlichting, een heuse DJ achter de draaitafel kon deze trekker niet gemist worden. Fameuze kerstliedjes werden luidkeels gedraaid en meegezongen door alle toeschouwers die bij de deuropening stonden.

Grote porties, smalle straatjes

Waar bij normale bestellingen altijd een royale portie patat bij zit, werden de klanten nu bijna bedolven onder de frietjes. "De kinderen waren er echt gek op!,'' zegt Martijn. Veel mensen wilden ook met ons, maar vooral onze trekkers, op de foto. Dat gaf wel een kick. Soms werd het ook even spannend. Een tractor is geen personenauto, en soms was het wel flink passen en meten voor de boeren om hun geliefde vervoersmiddel tussen de geparkeerde auto's en smalle straten te rijden of te parkeren. "Maar er is geen spiegeltje gesneuveld,'' lacht Martijn trots.

Mooiste dag

Wat Martijn een grote glimlach op het gezicht toverde was een bestelling van een enorme zak patat met kipnuggets. De maaltijd werd met de trekker naar Noorderhaven gebracht, een zorginstelling waar verstandelijk beperkte mensen wonen. Bij aankomst was er een luid gejuich. Een jongen zei zelfs dat dit de mooiste dag van zijn leven had!''

Geen gezelligheid zonder kersttrui.
Steun de horeca!
Afbeelding