De afgebroeide bollen gaan terug naar de kweker. Neef en mede directeur Dirk Jan Haakman selecteert op virusaantasting. Giel Kruijer kijkt toe.
De afgebroeide bollen gaan terug naar de kweker. Neef en mede directeur Dirk Jan Haakman selecteert op virusaantasting. Giel Kruijer kijkt toe. (Foto: aangeleverd)

Nieuw tulpenbroeiseizoen breekt aan, verlenging tot Moederdag

WERVERSHOOF - Wie in de winter om bloeiende tulpen komt, is in West-Friesland op de juiste plek. Miljoenen worden er hier in bloei geforceerd onder meer bij H&M Flowers in Wervershoof. Denk aan acht vrachtwagens per week. Giel Kruijer, één van de directeuren, geeft een kijkje in de keuken en licht strategische keuzes toe.

Omschakeling van bollen die het alleen met water moeten doen

De week voor Kerstmis blijkt bijzonder, want in deze periode schakelt de tulpenbroeier elk jaar om van tulpen die op potgrond groeiden naar tulpen die het met alleen water moeten doen. Een ander verschil is dat vóór kerstbollen worden gebruikt die in Nieuw-Zeeland zijn geteeld en daarna bollen van Hollandse bodem.


"Om al voor de kerst tulpen te kunnen plukken, hebben we bollen van het zuidelijk halfrond nodig. Ze worden tot bloei geforceerd in minder gunstige omstandigheden, vandaar potgrond. Dat is veiliger", licht Kruijer toe.

Gestroomlijnd proces

De broeierij op water van in Nederland geteelde bollen is een gestroomlijnd proces, dat al enkele weken aan de gang is. Kruijer: "Vanaf eind november worden ze geplant op pennen in zogenaamde prikbakken met onderin een laagje water. Ze staan twee weken in de koeling om wortels te vormen en vervolgens één week in de schuur om wat lengte te maken. Hier staan ze op roltafels, vier lagen boven elkaar. Daarna staan ze nog twee weken in de kas."

Het transport van de roltafels is zo blijkt volledig geautomatiseerd. Als de tulpen oogstrijp zijn, wordt de hele tafel de plukhal ingereden waar de tulpen worden geoogst en vervolgens, ook weer automatisch, gebost.

Vaste verkooplijnen

H&M Flowers produceert dit jaar voor het eerst tulpen tot aan Moederdag. Zo’n dertig miljoen stuks. Dit heeft alles te maken met een verandering van strategie. De tulpen komen niet meer voor de veilingklok, maar worden via Colorpack , een collectief van tulpenbroeiers, afgezet aan voornamelijk Duitse retailers. "Dat doet wel een beetje zeer", aldus Kruijer, "want het bedrijf bracht tot op heden vooral zware tulpen voor de veilingklok die vervolgens via groothandelaren bij bloemisten werden afgezet."

Vaste lijnen

Nu kiest hij voor vaste lijnen. "Het gemiddeld rendement was te laag. Bij extreem warm weer zakt de vraag weg en blijf je ermee zitten." Nu kan hij een maatje minder planten, maar kwaliteit blijft volgens de broeier voorop staan. "We telen een uitgebreid en vernieuwd sortiment met veel kleurtjes. Waar 22 gram per steel is toegestaan, is minimaal 24 - 25 gram nog steeds onze norm."

Kruijer wil blind een bos tulpen kunnen pakken om met een goed gevoel op tafel te zetten. Eén exclusieve lijn houdt de broeier aan, die van dubbele (gevuldbloemige) tulpen met klinkende namen zoals Flash Point en Kickstart. Hier is de norm 28 gram bij een steellengte van 36 tot 40 cm.

Aanvullend belang

H&M Flowers is tien jaar geleden opgericht als dochteronderneming van bloembollenexportbedrijf Haakman Flowerbulbs. "In oktober wordt alles omgebouwd en opgebouwd voor de broeierij", aldus Kruijer. Een ander voordeel ziet hij in de ervaring. "Als exporteur doen we veel aan aftersales. We bezoeken de klanten en adviseren hen. Dan helpt het als je zelf ook tulpen broeit.'' Het exportbedrijf verhandelde afgelopen jaar ruim over de honderd miljoen tulpen verdeeld over dertig landen. Een strategische keuze is ook dat het bedrijf zelf geen bollen teelt, afgezien van het deel dat uit Nieuw-Zeeland komt. Voor de broeierij is het bedrijf een samenwerking aangegaan met Bloembollenbedrijf Menting In Espel. "85% van onze bollen nemen we van hen af. Hun kraam is inmiddels op ons afgestemd en de afbroei gaat terug."
Het bedrijf in Wervershoof heeft al flink in duurzaamheid geïnvesteerd. Het watersysteem, voor zowel de broeierij als de export, is volledig gesloten en wordt gezuiverd door middel van een Ozoninstallatie. Vierduizend zonnepanelen leveren een deel van de energie. Een warmwaterbron staat op het verlanglijstje bij eventuele nieuwbouw.