Blij met de heerlijke taart.
Blij met de heerlijke taart. (Foto: aangeleverd )

'Met mijn duo Anita heb ik ons twaalfjarig jubileum gevierd'

LANGEDIJK – De collega’s van ‘juf’ Marian Delver stonden uitgebreid stil bij het feit dat Marian al veertig jaar in het onderwijs werkt. Op 4 november stonden ze na schooltijd - op gepaste afstand - zingend, dansend en klappend in de gang om de jubilaris te feliciteren en tijdens het Sinterklaasfeest, moest Marian bij Sinterklaas komen en kreeg zij een cadeaubon, in te wisselen bij een lokale ondernemer.

‘Juf’ Marian Delver al veertig jaar in het onderwijs

Marian is geboren, getogen en wonend in Burgerbrug. Dat zij in het onderwijs terecht zou komen was in eerste instantie nooit bij haar opgekomen. “Mijn vader had een smederij, een benzinepomp, een winkel met witgoed en we verkochten ook gasflessen. Vanaf het moment dat ik kon lopen was ik bij mijn vader in de smederij/constructiewerkplaats te vinden. Toen ik iets ouder werd mocht ik met een kolomboormachine gaten boren in ijzer, in de winkel helpen, aan de pomp bedienen en hem helpen met van alles en nog wat. Later op mijn twaalfde ging ik in de schoolvakanties schoonmaken en keukenwerk doen in een hotel/restaurant en ik kan me herinneren dat ik al in de bediening mocht helpen toen ik net 14 was. Dat kon toen nog. Ik had een vreselijke hekel aan bollen pellen namelijk, dus dan liever dit. Deze werkzaamheden heb ik tot mijn 21ste gedaan.’’

Lastig

“Pas op de VWO begon ik na te denken hoe de toekomst eruit moest zien. Ik wilde veelzijdig werk en zeker geen kantoorbaan. Iets met kinderen en juf leek me leuk. Dat kwam mede doordat ik een geweldige juf op de lagere school had getroffen en toen door haar al zag hoe creatief je de vakken met elkaar kon verbinden.’’ Het werd de PABO in Bergen, ze heeft daar een mooie tijd gehad. In 1980 slaagde Marian voor haar onderwijzersakte en begon de periode van solliciteren. “Dat was heel lastig. Er was een overschot aan leraren en een grote krimp van leerlingen op alle scholen. Maar na het schrijven van tientallen sollicitatiebrieven zag ik een advertentie dat er moet spoed een mentor werd gezocht bij de LTS in Oudorp. Ik werd aangenomen en stond daar voor de eerste en tweede klassen. Allemaal jongens. Het was niet makkelijk, maar wel heel leerzaam. Na drie maanden op de LTS les te hebben gegeven volgde nog een half jaar inval voor een op de Molenwiek in Schoorl.”

Onderwijs fusies

"Ik bleef tussentijds solliciteren en 1981 werd ik aangenomen op basisschool de Kloet in Noord-Scharwoude. Ik kwam als kind vaak al logeren in Oudkarspel waar mijn oom Jaap Molenaar woonde. Precies tegenover zuurkoolfabriek ‘t Hart. Hij was er trots op dat ik die baan kreeg in zijn Langedijk en had een goed woordje voor mij gedaan bij de wethouder Kaan, zei hij. De KIoet was een kleine school met fijne collega's. We hebben daar het 75 jaar bestaan van de school nog gevierd. Daarna is het pand gesloopt. Er zijn huizen gebouwd op die plek, maar de straat is nog vernoemd naar de kloet. Na de wet op het Basisonderwijs in 1985 kwam de eerste fusie met de kleuterschool de Bazeroet. In 1987 werd onze eerste dochter geboren en later kregen wij nog een dochter, zoon en pleegzoon. Na mijn zwangerschapsverlof was gelukkig net wettelijk de 'duobaan' geïntroduceerd en kon ik samen werken in groep 1/2. In 1991 fuseerde de Kloet met de Wijde Veert. Het bestuur werd overgedragen aan de Blauwe Loper. De school werd nog groter toen ook de Kroosduiker werd ingelijfd. Daar deed ik jaren de NT2-lessen en daarna ben ik met mijn duo Anita groepen 4 en 3 gaan lesgeven. Na de overname van de Barnewiel werden wij naar Oudkarspel overgeplaatst en kregen een combi 3/4. Afgelopen schooljaar werkten wij twaalf jaar samen en hebben wij dit samen gevierd op het strand. Dit schooljaar was de laatste fusie eindelijk een feit de Barnewiel ging samen met de St. Maartenschool, de Kinderopvang en de Kanzklas en werd één IKC van de nieuwe Stichting Allente.”

IKC Oudkarspel

"Op deze mooie plek, met allemaal geweldige collega's, geef ik samen met mijn nieuwe duo Annemiek les aan groep 4. Trots op dit IKC en dankbaar dat ik zovele kinderen in deze 40 jaar heb mogen leren kennen, hoop ik hier nog een paar jaartjes te mogen door gaan.''

Haar collega's van het IKC Oudkarspel zetten haar in het zonnetje.