Hoe ziet jouw kerstdiner eruit?
Hoe ziet jouw kerstdiner eruit? (Foto: Pixabay)

Tradities tijdens kerst: kalkoen en glühwein

REGIO - Traditioneel gezien is de kalkoen het belangrijkste eten tijdens kerst. Maar waar komt deze traditie vandaan? En welke kersttradities zijn er nog meer?

Bij veel families is er een traditioneel kerstdiner. Dit kerstdiner kan op kerstavond gehouden worden, maar ook op één van de twee kerstdagen. Het kerstdiner bestaat meestal uit meerdere gangen en is gemaakt van luxe producten en etenswaar.

Kalkoen als feestmaal

Traditioneel gezien is de kalkoen het belangrijkste eten in het hele maal. Deze traditie begon toen de Amerikanen in de tweede wereldoorlog toen ze ons kwamen bevrijden kalkoenen meenamen. Deze kalkoenen moesten genuttigd worden als feestmaal. Meestal wordt de kalkoen gevuld en in de oven geschoven.

Aankleding

Vaak wordt er tijdens het kerstmaal ook veel gedaan aan de aankleding van de tafel. Het mooiste servies wordt uit de kast gehaald en er staat een menukaartje bij elk bord. De tafel heeft een mooi tafelkleed en er is allerlei decoratie neergezet. Meestal branden er kaarsjes op tafel.

Aangezien het kerstdiner vaak op één persoon neerkomt, kiezen veel mensen voor gezellig samen aan tafel zitten. Tijdens gourmetten of steengrillen maak je je eigen eten en staat niet één persoon een hele tijd alleen in de keuken. Mensen slaan allerlei soorten vlees in en er worden lekkere salades gemaakt.

Chocola en glühwein

Tussendoor wordt er ook van alles gegeten en gedronken tijdens de kerst. Chocolade is populair. Maar ook een plakje van de kerststol. Dit brood is meestal gevuld met spijs.


Aangezien de dagen kouder worden en het weer guur is, is er niks lekkerder dan een grote mok warme chocolademelk met slagroom, of glühwein.

Kalkoen is nog altijd erg geliefd tijdens het kerstdiner.