De dames van Huiskamer Oudeboomgaard.
De dames van Huiskamer Oudeboomgaard. (Foto: aangeleverd)

Er gebeurt iets moois bij de Oude Boomgaard

OUDKARSPEL – Toen Bianca Hekking eerder in het jaar een brief had geschreven aan de overige bewoners van Recreatiepark de Oude Boomgaard, om samen iets voor een goed doel te doen, waren de reacties unaniem positief.

‘Het was dankbaar om St Helpende Hand te kunnen ondersteunen’.

‘’Samen met een vijftal dames, Jeanne Wetselaar, Helma Kruithof, Marga Hofman, Wilma Groen en Elly Rossen, heb ik in oktober een saamhorigheidsclubje opgericht onder de naam ‘Huiskamer Oudeboomgaard.’

Samen staan we sterk en al bij de eerste samenkomst werd duidelijk dat de plannen die op tafel kwamen ook daadwerkelijk uitgevoerd zouden worden. De eerste actie was een kerstdecoratie te maken, om in deze lastige corona tijd mensen te helpen die door omstandigheden in de problemen zijn geraakt,’’ zegt Bianca, al meer dan twaalf jaar bewoner van een chalet op het park.

Huiskamer

‘’We hebben de voormalige kantine omgedoopt tot onze Huiskamer en samen daar aan het werk zijn is bijzonder gezellig. Er is een enorme saamhorigheid ontstaan en al direct na onze kerstactie was iedereen ervan overtuigd dat dit slechts een begin is. We hebben ongeveer 150 kerstdecoraties gemaakt en een aantal kinderkerstdoosjes met daarin een spelletje en wat snoepjes. Hierbij hebben we extra hulp gehad van andere bewoners die zich na een oproep aangemeld hadden. We hebben contact gezocht met Stichting Helpende Hand uit Heerhugowaard die voor ons de kerstdecoraties en kinderkerstdoosjes bij de juiste mensen hebben bezorgd.’’

Armoedegrens

Stichting Helpende Hand helpt mensen en gezinnen in Heerhugowaard en omgeving die leven op de armoedegrens. Hulp met voedsel, kleding, meubels en speelgoed. Stichting Helpende Hand helpt de mensen met nog goede en bruikbare spullen, zodat zij eindelijk weer een lichtpuntje zien.

De dames laten het niet bij een eenmalige actie

Bianca: “In deze periode zijn ze druk bezig met het uitdelen van voedselpakketten. Kerstdecoratie komt dan weliswaar niet op de eerste plaats, maar het brengt wel veel vrolijkheid in huis.’’

“We hopen in de toekomst nog meer leuke dingen te doen, eveneens voor goede doelen. Je leeft op een groot park, waar de contacten met de andere bewoners meestal alleen in het voorbijgaan zijn, dat willen we veranderen. Vroeger kwamen de bewoners bijeen in de kantine en als de corona verleden tijd is willen we in de onze Huiskamer weer samen komen, bijvoorbeeld om te kaarten, bingoën, darten, biljarten en dat de mannen samen kunnen kijken naar een voetbalwedstrijd.

Ook voor mensen die eenzaam zijn is het belangrijk dat ze weer onder de mensen komen.’’

Positief

De dames van Huiskamer Oudeboomgaard hebben de vele bijeenkomsten in de Huiskamer, waar iedereen zelf voor koffie, thee en andere drankjes zorgt, als heel positief ervaren.

Bianca: "Dit is het begin en we hopen in het komende jaar nog veel leuke dingen te kunnen doen. Het enthousiasme is aanwezig.

We hopen weer op normale omstandigheden en we zijn trots dat we door onze kerstactie mensen weer een beetje blijheid en vrolijkheid hebben kunnen ervaren.

Ook zou het heel mooi zijn als het opstarten van Huiskamer Oudeboomgaard een domino-effect zal hebben en dat ook andere bewoners zich willen aansluiten.''

In totaal werden 150 kerstdecoraties gemaakt en een aantal kinderkerstdoosjes.