Bestemmingsplan Buitenvaert opnieuw naar gemeenteraad

SCHAGEN - Het leek gesneuveld, het plan voor nieuwe woningen in Schagerbrug. Maar plan Buitenvaert herleeft. Tot vreugde van wethouder Jelle Beemsterboer biedt de provincie daar kans op.

Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om het bestemmingsplan Buitenvaert in Schagerbrug opnieuw vast te stellen. Al ruim tien jaar zijn er plannen voor een nieuwe woningbouwlocatie in het dorp Schagerbrug. Het bestemmingsplan dat deze plannen mogelijk moest maken, werd op 25 maart 2020 vernietigd door de Raad van State vanwege strijdigheid met provinciale regelgeving.

Sinds november is er nieuwe provinciale regelgeving die het plan wel mogelijk maakt. Die regelgeving ging in november 2020 in. Wethouder Jelle Beemsterboer: “Dat is mooi. Want lange wachtlijsten, hoge aankoopprijzen en jongeren die niet in de eigen kern kunnen blijven wonen, dat willen we niet. Woningnood heeft vergaande sociale gevolgen. Het kan effect hebben op de leefbaarheid in dorpen. Het enige werkende middel tegen een woningtekort is meer bouwen.”

Plan Buitenvaert

In dit plan is er ruimte voor de bouw van 40 woningen in Schagerbrug. Buitenvaert wordt een gebied met verschillende typen woningen. Huizen voor sociale woningbouw (30%), ruimte voor starterswoningen, woningen voor mensen met een lichte lichamelijke beperking, maar ook duurdere vrije kavels en 2-onder-1 kappers. Op 9 februari 2021 beslist de gemeenteraad over dit plan.