Een lege straat in het centrum van Schagen doet iedereen pijn.
Een lege straat in het centrum van Schagen doet iedereen pijn. (Foto: Persbureau Theo Annes )

Schagen lijkt op slot maar inwoners en ondernemers houden moed

SCHAGEN - Als je door de straten loopt is het een beetje trieste bedoening. Veel winkels zijn gesloten, en er is aangeraden door het kabinet om zo weinig mogelijk te winkelen. Toch houden de inwoners en de ondernemers de moed erin.

Ook Hema Schagen sloot sinds donderdag haar winkel

Waar er afgelopen dinsdag nog verwarring was over de openstelling van grote winkelketens, heeft het kabinet woensdagmiddag besloten dat ook budget ketens als Wibra en Action dicht gaan. Ook de Hema heeft haar verantwoordelijkheid gepakt en sloot sinds donderdag de winkels. Op de website is te zien dat alle vestigingen voorlopig gesloten zijn.

Winkeliers die nog wel open zijn proberen er het beste van te maken. Zaken die voor meer dan 70 procent omzet halen uit essentiële producten blijven open. Denk aan supermarkten, slagers en bakkers. Ook bepaalde non-foodwinkels mogen open blijven. Het gaat dan onder andere om apotheken, audiciens, dierenwinkels, garages, opticiens, tankstations en wasserijen. Ook mogen bouwmarkten nog afhaalloketten inrichten.

Weekmarkt gaat door

Wat buiten toch nog een beetje leven in de brouwerij brengt is de weekmarkt. Deze mag elke donderdag blijven staan, zij het in aangepaste vorm. De gemeente Schagen kondigde eerder aan dat alleen kramen met levensmiddelen mogen staan. Dit houdt in dat ongeveer de helft van normale markt er zal staan. Dit geldt zolang de lockdown duurt. De kramen staan ook anders opgesteld. Op www.schagen.nl staat een tekening van de markt zoals die vanaf 17 december is ingericht. De gemeente hoopt dat mensen die inkopen doen op de markt zich zoveel mogelijk willen spreiden, zodat het minder druk zal zijn. Dat maakt het afstand houden eenvoudiger om te doen.

Neem verantwoordelijkheid

De burgemeester roept mensen op hun verantwoordelijkheid te nemen. "Je kunt jezelf goed wapenen tegen onvoorzichtigheid als je voortdurend bedenkt dat je zelf besmet kan zijn. Dan bescherm je niet alleen jezelf maar ook de ander en blijf je op afstand.

We zijn zeker in deze tijd afhankelijk van elkaar en van het onderling vertrouwen. Ik reken er op de marktbezoekers, dat zij zich houden aan de regels en geduldig zijn als ze daardoor even moeten wachten,” zegt burgemeester Van Kampen.

HEMA, die dinsdag en woensdag nog open was, is nu ook gesloten.
De HEMA sluit zeer waarschijnlijk vanaf donderdag haar deuren.