Ingezonden brief Fietsersbond Castricum

Roekeloze keuzes in Castricum Centrum?

We schreven de politiek een brief en vroegen om daadkracht. Voor een mooier centrum, met een Dorpsstraat en pleinen waar je onbezorgd kunt wonen, winkelen, uitgaan en fietsen! De gemeente legt de inwoners vier varianten voor om de Dorpsstraat autoluw te krijgen. Inwoners kunnen hierover tijdens Zoomsessies op 5 en 6 januari a.s. hun stem laten horen.

Eén variant voor een mooier en prettiger verblijfsgebied in het dorpscentrum en drie varianten met een beperkter doel, namelijk het verhinderen van doorgaand autoverkeer door de Dorpsstraat. De Fietsersbond is zeer kritisch over die drie varianten.

Variant 1

Het is alweer ruim een jaar geleden dat we de politiek via de brief ‘Prettig wandelen en fietsen in de Dorpsstraat’ aanspoorden en aandrongen op een pilot ‘Dorpsstraat autoluw’. En we zijn nog steeds betrokken. De Fietsersbond trekt daarbij op met Henk Ruijter (programmaleider versterking winkelen verblijfsgebieden Castricum), en Wim Perlee (betrokken bewoner Dorpsstraat), beiden mede-opstellers van de brief. Doel was een mooier dorpscentrum. Het voorstel is nu aangeduid als ‘variant 1’: het domein van de weekmarkt wordt de rest van de week omgetoverd tot fietswandelgebied, en ook de Burg. Mooijstraat wordt rustiger, maar blijft goed bereikbaar.

Bovendien wordt de Dorpsstraat dan niet meer gebruikt als doorgaande route voor auto’s. Groot voordeel is dat lokale en regionale fietsroutes veiliger worden. Net als de fietsroutes naar het station. De drie andere varianten schieten daarin tekort. Ze zijn niet alleen minder veilig doordat er auto’s over het Dorpsplein rijden, of door een afsluiting (paaltje?) midden op het kruispunt Burg. Mooijstraat/Dorpsstraat, maar vooral onveiliger door de toename van het autoverkeer in de Burg. Mooijstraat; die straat is daarvoor ongeschikt. De Fietsersbond vindt het daarom onverantwoord dat de overheid die drie opties aan de inwoners voorlegt.

Spoorwegovergang

De gemeente kondigde aan dat de pilot voor een autoluwe Dorpsstraat in het voorjaar van 2021 wordt uitgevoerd. Vervolgens past een autoluwe Dorpsstraat ook in het plan om de veiligheid op de spoorwegovergang te verbeteren. Het plan om de veiligheid op de overgang te verbeteren is uitgebreider en omvat meer aanpassingen op Stationsweg en Beverwijkerstraatweg. Dat gaat verder dan een pilot voor een autoluwe Dorpsstraat.

Drive-in shoppen

Intussen hebben we in Castricum twee winkelgebieden. Inmiddels is de face-lift van Geesterduin bijna voltooid, een oase waar je heerlijk kan shoppen. En nu lijken ondernemers in de Burgemeester Mooijstraat te willen experimenteren als straat met opdringerig druk autoverkeer, heerlijk voor drive-in shoppers.

Een gedetailleerde analyse van de vier varianten door de Fietsersbond en de brief uit 2019 zijn te vinden via deze link: https://castricum.fietsersbond.nl/2020/12/28/op-weg-naar-een-autoluwe-dorpsstraat/

Gemeente Castricum nodigt inwoners uit om dinsdag 5 en woensdag 6 januari over dit onderwerp hun stem te laten horen. Aaanmelden Zoom-sessie via: pilotdorpsstraat@debuch.nl