Duidelijkheid over toekomst autoverkeer in voorjaar 2021?
Duidelijkheid over toekomst autoverkeer in voorjaar 2021? (Foto, tekst en fotobewerking: Aart Tóth)

Voor en tegens autoluw dorpshart

CASTRICUM – We hadden het er al eerder over, het beperken van doorgaand autoverkeer in het dorpshart. Achterliggende gedachte daarbij is de leefbaarheid in het dorp te verhogen en veiliger te laten zijn. Dit in het kader van het gemeentelijke project ‘Versterking Winkel- en Verblijfsgebieden’, waar onder andere de upgrade Bakkerspleintje en Kerkplein bij hoort. Ook is daar als ‘stok achter de deur’ het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, plus ProRail, die de verkeersstromen rond overgang Beverwijkerstraatweg willen inperken en daarmee doorgaand verkeer door de Dorpsstraat willen vermijden. Uit tellingen blijkt immers dat er per dag zo’n 7.000 auto’s door de Dorpstraat rijden waarvan maar liefst 95% doorgaand verkeer is, zonder bestemming in het dorpshart.

Direct omwonenden en ondernemers van het centrumgebied hebben van de gemeente een uitnodiging ontvangen zich uit te spreken voor één van de vier gepresenteerde varianten welke de voorkeur is om in een pilot van twee maanden te testen. Stemmen gaat via een Zoom-sessie voor de direct betrokkenen begin januari. Tijdens die pilot zullen er metingen en tellingen plaatsvinden hoe de verkeersstromen zich bewegen om via een andere route hun bestemming te bereiken.

Meningen

Bij een rondgang (samen met betrokken ondernemer Wim van Vliet) bij enkele ondernemers, peilden wij hoe de meningen lagen bij de verschillende voorstellen en de zin of onzin van de voorstellen. Uiteraard lieten we kritische, minder kritische tot positieve belanghebbende aan het woord.

Johnny Hoogdalem (Johnny’s Café) pleit voor de eens voorgestelde oplossing om te snel doorgaand verkeer via de Dorpsstraat te weren en dat is, “Alleen het Dorpsplein afsluiten vanaf de Overtoom tot aan de Verlegde Overtoom met eveneens de beperkingen op de sluiproutes, dus variant 3”. René Streefkerk (Grand Café Balu) zit op dezelfde koers en kiest ook voor ‘variant 3’, “Ik denk dat die variant het best wordt geaccepteerd omdat de doorgang Burgemeester Mooijstraat openblijft. Denk dat bij variant 1 de winkels en buren niet blij worden”, volgens René.

Mariska Tauber van Lounge club Mariz stelt, “Gezien de vrijdagafsluiting (variant 1 red.) en mijn ervaring daarin, denk ik dat het mij als ondernemer waarschijnlijk niet zal schaden. Ik vind een pilot wel goed om daadwerkelijk de resultaten te kunnen overzien. Werkt het niet, dan hoeven we er ook nooit meer op terug te komen. Ook vind ik dat ondernemers en omwonenden die hier direct bij betrokken zijn hun mening moeten ventileren, welke moet worden meegenomen in de besluitvorming”, aldus Tauber.

Hans Castricum (Tip Top Casuals): "Eigenlijk ben ik al vanaf de herprofilering en omdopen tot Fietsstraat van de Dorpsstraat zo'n 9 jaar geleden van mening dat het eigenlijk een drama is. Fietsers blijven soms met drieën naast elkaar fietsen om veiligheid af te dwingen of zoeken het voetpad op, waarbij automobilisten allerlei gevaarlijke capriolen uithalen bij inhalen, waardoor veel gevaarlijke situaties ontstaan. Ik vind variant 1 dan ook de beste, wat nog eens elke vrijdag wordt bevestigd al vele jaren als er markt is”, aldus Hans Castricum.

Vince Spijkermans (Patisserie De Roset) ziet het meeste in variant 3, waarbij de Burgemeester Mooijstraat bereikbaar blijft. "Ik kan me wel vinden in het beperken van doorgaand verkeer, wat zeker de veiligheid niet ten goede komt. Daarbij ga ik zeker deelnemen aan de zoom-sessie. Bij variant 3 is het uitgaand publiek goed bediend en de afsluiting alleen op vrijdag voor de markt vind ik geen probleem."

Niels Kookt van het Bakkerspleintje heeft een vernieuwde variant toegevoegd, met een verwisselbare rijrichting. "Allereerst kies ik voor variant 3 waarbij het Dorpsplein geheel autovrij is. Om vervolgens doorgaand verkeer tegen te gaan door Dorpsstraat en Burgemeester Mooijstraat stelt hij voor in de ochtend eenrichtingsverkeer in te stellen, dan alleen vanaf de Stationsweg richting Dorpsstraat, waardoor juist in de ochtend verkeer richting Heemskerk moet omrijden. Na 12.00 uur draai je dit om in eenrichting vanaf de Dorpsstraat via Burgemeester Mooijstraat naar Stationsweg. Een variant om even over na te denken."

Conclusie

Een conclusie is nu nog niet te trekken uit bovenstaande meningen. Die conclusie zal na de zoom-sessie op dinsdag 5 en woensdag 6 januari duidelijk worden, na analysering van de betrokkenen die aan de sessie deelnemen. Pas daarna zal het college en ambtenarenapparaat een keuze maken welke van de vier ter keuze gepresenteerde varianten als pilot uitgevoerd gaat worden. Die proefperiode van twee maanden zal in februari/maart of maart-april gehouden worden.