Ruud Kuijs is trots op zijn plein en snakt naar een Grand Café met reuring.
Ruud Kuijs is trots op zijn plein en snakt naar een Grand Café met reuring. (Foto: Aart Tóth)

'Ik wilde alleen meer reuring creëren'

CASTRICUM - Er zijn wat donkere wolken over het Bakkerspleintje gedreven het afgelopen jaar. Dat is niet in je kouwe kleren gaan zitten, en zeker niet die van Ruud Kuijs die het beste voor heeft met het pleintje en zijn bewoners. Als lid van de Dorpsraad en Huismeester van de appartementen op het Bakkerspleintje had hij nogal wat aan z’n hoofd. Hij was voor sommige een soort p..paal en kreeg alle verwijten over zich heen van medebewoners, zonder ervan af te weten.

door Aart Tóth

Zo circuleerde er op een gegeven moment een brief van een buitenstaander die haar/zijn hart luchtte over de strubbelingen rondom Grand Café Wier&Ga. Mede door die brief kwamen reacties los. Na vele spanningen, verwijten en zelfs scheldwoorden naar zijn hoofd te hebben gekregen, deed Ruud een stapje terug. Zijn streven, om er samen met enkele ondernemers en anderen een leuk plein van te maken, liep door veel onbegrip op niets uit. En Wier&Ga verdween.

“De sfeer was minimaal, wat wij door enkelen wordt verweten”, vertelt Ruud. “Maar ik wilde alleen maar een heerlijke woonomgeving creëren met meer reuring van winkelend publiek, horecabezoekers en spelende kinderen.”

Metamorfose

Nu bijna een jaar later heeft er een metamorfose plaatsgevonden op het plein. Mede door grote inzet van gemeente Castricum, ondernemers, Dorpsraad, Ondernemersfonds en Cambion Vastgoed, is er een prachtig plein tevoorschijn gekomen. Fietsenrekken geordend, groenbakken met zelfs bomen geplaatst en zelfs plaveisel deels vernieuwd. En daar is Ruud enorm blij mee. “Ik zie uit naar het voorjaar met hopelijk een terras en Grand Café zoals vermeld in het ‘bidboek’ bij de verkoop appartementen. Bij de upgrade is nu zelfs een opstelpunt voor een podium gemaakt, compleet met elektra en wateraansluiting, waar een aantal keren per jaar voorstellingen kunnen worden gehouden.”

Horecabestemming

Blijer kunnen ze Ruud niet maken, als er straks weer terrassen op het plein verschijnen. Het is haalbaar omdat op alle panden een horecabestemming zit. “Mijn vrouw Trui en ik kunnen niet wachten om nieuwe ondernemers te verwelkomen die de uitdaging durven aangaan op dit fantastische plein.”