Twee dames uit Zaanstad op het strand van Castricum, na een frisse duik in zee.
Twee dames uit Zaanstad op het strand van Castricum, na een frisse duik in zee. (Foto: Bert Westendorp)

'Gezond leven wordt het nieuwe normaal voor 2021!'

CASTRICUM - We sluiten een jaar af dat in het teken stond van veiligheid. We zijn geconfronteerd met een crisis die we niet eerder hebben gekend. En dat in een jaar waarin we in Nederland 75 jaar 'vrijheid' uitbundig hadden willen vieren. Het was ook het jaar van de muien, mondkapjes, verkeersvarianten, bouwbestemmingen, afvalscheiding, druk op de zorg en ingrijpende overheidsmaatregelen voor onze horeca. Een jaar ook van eenzame opsluiting en grote meningsverschillen. Een confronterend jaar waarin we allemaal hebben kunnen ervaren dat de natuur niet onze vriendin is, als we haar niet gezond houden. Weet je wat, we maken daar ons nieuwe voornemen van voor het komende jaar. 'Gezond leven wordt het nieuwe normaal voor 2021!' Onze redactie gaat daar het komend jaar maar eens flink op inzomen, helpt u ons mee?

Door Yvette van der Does

In tegenstelling tot het advies om thuis te blijven, was het afgelopen jaar op de wandelpaden en langs de stranden van Castricum en Bakkum in tijden niet zo druk geweest als met Corona. De fietsbanden van oude Gazelles werden weer stevig opgepompt en de skeelers herontdekt. In de lockdown zijn veel meer mensen gaan wandelen. In tegenstelling tot de zorg werd het wandelen in de natuur flink opgeschaald. Waar zwembaden en sportscholen meermalen voor weken dichtgingen, werden ook creatieve oplossingen gevonden om de conditie op pijl te houden. Fitnessapparaten werden naar buiten verplaatst en bootcamps in het bos gegeven. Een van de meest opvallende opkomende trend is het duiken in koud natuurwater. Heilzaam, gezond voor jong en oud en waar kun je dit beter doen dan bij Castricum aan Zee?

Waaghalzen

We spraken waaghalzen die het hele jaar rond de zee in gaan. Het zijn de Castricummers zelf of mensen uit aangrenzende gemeenten zoals de twee dames op de foto uit Zaanstad. Hun nieuwe badseizoen ging afgelopen maandag al in. Het duo was na de winterstorm van zondag de zee ingedoken, om vervolgens op te drogen in een mager winterzonnetje bij vijf graden boven nul. Koud? "Welnee valt echt mee, maar we gaan ons wel zo aankleden", lieten ze lachend weten aan onze verslaggever Bert Westendorp. Ook de Kustlopers uit Castricum, waar Lindsay van der Meer in coronatijd mee startte, nemen tijdens het hardlopen regelmatig een dip in de Noordzee. En dan zijn er de groepen en individuen die al jaren koude duiken nemen, niet alleen met met Nieuwjaar.

Nieuwjaarsduiken afgelast

De georganiseerde nieuwjaarsduiken zijn dit jaar allemaal afgelast. Reddingbrigade Castricum ziet mensen ook liever niet op 1 januari de zee in gaan. Maar wie in deze veranderende wereld gezond wil blijven zoekt culturele en sportieve alternatieven en blijft niet achter de geraniums. Word slimmer dan Corona en leef in 2021 vooral gezond. Word beste vrienden met de natuur! Dit wordt ons 'nieuwe normaal'!

Reddingsbrigade Castricum tijdens een post-corona nieuwjaarsduik.