Actievoerders Jelle Jan Klinkert en Bob van Leeuwen van Comité ‘Westroute-nee’.
Actievoerders Jelle Jan Klinkert en Bob van Leeuwen van Comité ‘Westroute-nee’. (Foto en tekst: Aart Tóth)

Verkeersvarianten blijven gemoederen bezighouden: Westroute-nee op ramkoers

CASTRICUM – Mede gezien de verwachting dat de treinen door Castricum met een hogere frequentie gaan rijden, waardoor overwegen langer gesloten blijven- wordt er opnieuw door gemeente en ProRail gezocht naar oplossingen voor de verkeersproblemen rond spoorwegovergang Beverwijkerstraatweg. Net als tien jaar geleden, worden er door de gemeente nieuwe en van stal gehaalde varianten onderzocht.

De Westroute van Hans Balgooi is een variant, die vanaf de Beverwijkerstraatweg via het Westerplein aan de duinzijde NS-station tot aan de Vinkebaan bijna evenwijdig langs het spoor zou lopen. Vervolgens strak langs het spoor evenwijdig Schelgeest en Vondelstraat tot de Van Haerlemlaan en doorsteek naast sportcomplex Wouterland naar de Zeeweg.

Alternatief

Protesten op die variant waren te verwachten, waarbij al snel het ‘Protest Comité Westroute-nee' bestaande uit Jelle Jan Klinkert en Bob van Leeuwen werd opgericht. Zij hielden een petitie die 1039 keer werd ondertekend. De tekenaars verzoeken de gemeente onderzoek te doen naar een alternatief, dat reeds op 30 januari in de betreffende commissievergadering door het Comité werd ingebracht en door de Fietsersbond is opgepakt. Daarin werd voorgesteld dat autoverkeer vanaf de IJmond of Schiphol via de A9 of A22 en de N203 en N513 naar Castricum en Bakkum rijdt. Dus vanaf Heemskerk niet via de Beverwijkerstraatweg, maar buitenom. Samen met de Fietsersbond, de Zanderijgroep en nog meer belangrijke organisaties werd de gemeenteraad verzocht ook dit alternatief te onderzoeken. Dat heeft de Raad onlangs toegezegd.

Denktank

De gemeente gaat nu door met het onderzoek en wordt daarbij ondersteund door een ‘Denktank', met met vijftien geselecteerde Castricummers waaronder Jelle Jan Klinkert van Comité ‘Westroute-nee'. Het is nog te vroeg om hieruit conclusies te trekken, maar de gemoederen blijven intussen danig in beweging. Bob van Leeuwen leefde zich uit op een wegwijzer waarop de afstand en tijdsduur duidelijk staat aangegeven van het aangeboden alternatief en mocht dit zelfs in de toegangshal van het gemeentehuis presenteren. Daarbij zij nogmaals benadrukt dat het aangeboden alternatief weinig weestand zal opleveren, waarbij verbreding van de N203 naar vier rijstroken wordt aanbevolen.

Wens gemeente

Vanuit de gemeente was de wens om de 17 voorgestelde varianten van tien jaar geleden terug te brengen naar 3 varianten in 2020, tot er vanuit wordt gegaan dat er in 2021 nog maar één overblijft om verder te ontwikkelen. Verdere informatie over de varianten zijn te vinden op de website www.westroute-nee.nl