Deel personeel inpakafdeling Ringers, Kerkgracht.
Deel personeel inpakafdeling Ringers, Kerkgracht. (Foto: aangeleverd)

Luister naar LOS Nostalgia

In de vorige aflevering Nostalgia werd het vroegere kantongerecht in herinnering gebracht. Aan de Kerkgracht was tot halverwege de jaren zestig ook het hoofdbureau van politie gevestigd dat vanaf 10 mei 1985 in gebruik kwam als inpakafdeling van de cacao en chocoladefabriek Ringers met een hoofdvestiging in Alkmaar.

In zijn toespraak vertelde oud directeur Ringers dat de chocolade verpakkingswerkzaamheden door intelligent personeel dienden te worden verricht, vandaar dat de fabriek bij werving van personeel een strenge selectie toepaste. Marktonderzoek toonde aan dat Den Helder, qua personeel en werkgelegenheid, een ideale plaats zou zijn voor de inpakafdeling.

Begin mei 1965 kwamen de spullen naar Den Helder en het 45 man tellende personeel van het Helderse filiaal werd snel uitgebreid naar 65. Na een grondige verbouwing van het voormalige politiebureau aan de Kerkgracht, kwam hier dus een vestiging.

De werkzaamheden behelsden het inpakken van luxe producten, zoals kersenbonbons, waar zo’n dertig dames zich dagelijks mee bezig hielden.

Het verpakken van bonbons en andere luxe chocolaatjes was arbeidsintensief, alles moest handmatig worden verricht. Voor de werkneemsters werden variabele werktijden geschapen, wat als zeer positief mocht worden aangemerkt.

In het tweede uur herinneringen aan het radio technisch bedrijf Jan Revier. Hij startte zijn loopbaan bij de firma Westerbaan. Vanaf 1933 werkte hij vanuit zijn ouderlijk huis aan de Soembastraat waarbij een grote schuur in de tuin als werkplaats werd ingericht. Van origine was hij loodgieter, deed ook in sanitair en als stroomtechnicus en mocht met enkele andere de distributie radio installeren. Al vrij snel was zijn werkplaats niet meer toereikend en zocht hij een nieuw onderkomen wat in 1935 aan de Koningstraat 64 stond waar hij het pand naast Herman de Haan kon huren. Na de bevrijding in 1945 betrok de heer Revier een pand van bakker Kuiper aan de Emmastraat, dat gelegen was naast warenhuis van Willigen. Een zoon van Jan Revier haalt herinneringen op.

In het Helders weekjournaal van 40 jaar terug onder andere de Nieuwjaarsduik op het strand van Julianadorp met 47 deelnemers, de aanpak van de Polderweg, plannen van de winkelruime en flats op plek Bethelkerk (dat tot de bouw van de Kroonpassage leidde) en het zeehondje dat na een tocht van 400 km op het strand van Den Helder belandde.

Uitzending zondag 4 januari van 12.05 tot 15.00 uur.

De agenten J. van Leeuwen (links) en R. Postumus.