Patrouillevaartuig van de Holland-klasse, Zr.Ms. Groningen.
Patrouillevaartuig van de Holland-klasse, Zr.Ms. Groningen. (Foto: aangeleverd)

Zr.Ms. Groningen terug naar Nederland

DEN HELDER - Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen moet de inzet in de Cariben afbreken vanwege een technisch mankement. Het schip begint vandaag aan de terugreis naar Nederland waar het 16 januari wordt verwacht.

Terug voor reparatie

De vervroegde terugkeer is noodzakelijk vanwege een defect aan de stuurboord as. De reparatie is ingewikkeld en kan het beste in Nederland worden uitgevoerd. De NH90 maritieme gevechtshelikopter aan boord van de Groningen gaat mee terug naar Den Helder.

Geen vervanging

Op korte termijn gaat er geen vervangend schip naar het Caribisch gebied. De Koninklijke Marine heeft momenteel geen schepen beschikbaar voor zo’n inzet. De Kustwacht Caribisch gebied neemt de taken over.

Noodsituaties

Mocht er onverhoopt een noodsituatie ontstaan, bijvoorbeeld na een natuurramp, dan kan de marine alsnog een schip die kant op sturen. Daarnaast heeft de marine permanent het ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan in het Caribisch gebied. Dit vaartuig is echter niet geschikt voor patrouillewerk.

Holland-klasse

Zr.Ms. Groningen is 1 van de 4 patrouilleschepen van de Holland-klasse. Naast antiterrorisme- en antipiraterijoperaties, worden deze ocean-going patrol vessels ook ingezet voor drugsbestrijdingsoperaties.