Locatie horecagroothandel Scholten komt beschikbaar voor een nieuwe Aldi en woningen
Locatie horecagroothandel Scholten komt beschikbaar voor een nieuwe Aldi en woningen (Foto: Ed Bausch)

Wethouder Klaas Valkering krijgt alle neuzen dezelfde kant op

BERGEN - Sommigen noemden het een huzarenstukje van de wethouder. Anderen getuigen van zijn doorzettingsvermogen. Van zichzelf zegt wethouder Klaas Valkering bescheiden: “Het was gewoon veel praten, heel veel praten met de een en met de ander.” Was Valkering de juiste man op de juiste plaats op het juiste moment? Met zijn medewerkers sleutelt hij hoe dan ook, op zijn eigen manier, aan de dossiers die op zijn bordje liggen. En daarvan is het dossier ‘Bergen Centrum’ nou niet het gemakkelijkste. De manier van Valkering: “Zitten en praten, gesprekken voeren, soms met meerdere spelers in het veld tegelijk, soms één op één. Eer geven aan wie eer toekomt.” Hij hield de blik op het doel gericht en lijkt er nu in geslaagd te zijn een historisch resultaat te hebben geboekt.

Door Ed Bausch

Gemeenteraad unaniem achter voorstel wethouder voor centrum Bergen

Een dossier met een aantal problemen en personen met tegenstellingen waar ieder mens toch wel even van zou slikken. Hoe voorkom je schade, aan de een en aan de ander en ook aan de gemeente? De plannen voor herinrichting van het centrum van Bergen zijn al decennia een hete aardappel. Vaak te heet. Hoe dan ook kon niemand zomaar even ook maar iets van een oplossing brengen in wat door de jaren heen een jurische warboel leek te zijn geworden, met partijen star tegenover elkaar. Wethouder Valkering lijkt de tijd te hebben genomen om diep na te denken en zich in te leven in de gedachten en belangen van de vele betrokken personen en instanties. “En nu samen verder voor het Mooiste Bergen. Eerst even een fijn lang weekend”, zegt hij tegen het Bergens Nieuwsblad een paar dagen nadat de gemeenteraad zijn plan unaniem heeft omarmd en hij verder kan werken, ook aan de andere dossiers. De gemeenteraad van de gemeente Bergen was unaniem en dankbaar: dat zeggen niet veel bestuurders van de laatste jaren hem na.

''Nu samen verder voor het Mooiste Bergen''

De kluwen ontward

Dat lijkt zijn resultaat. Alle spelers in het spel is een nieuw perspectief geboden en vooral ook eer voor hun bijdragen. Nu ligt er een nieuwe en blanco situatie, een nieuwe kans voor herinrichting van dit deel van het centrum. “Een plan dat wel de instemming van velen kan hebben. De randvoorwaarden daarvoor zijn al opgesteld met de stichting Mooier Bergen en de bewonersvereniging Centrum Bergen”, zegt Valkering. “Met die randvoorwaarden kunnen we op zoek naar een nieuwe ontwikkelaar.” De wethouder is niet over één nacht ijs gegaan. Goed doordacht en met een open blik is hij stuk voor stuk iedere belanghebbende gaan benaderen en zo kreeg hij iedere persoon en partij doordrongen van de kans om dit dossier te kunnen sluiten, ieder met een resultaat of een eerbehoud.

Lees verder op pagina 3