Afbeelding
(Foto: )

Morgen schijnt de zon

…zegt de NOS-weerman na een aantal dagen regen. Het was wat nat, ja. En mijn hond heeft er een hekel aan, dus onze wandelingen waren minder lang.

Regen is echter iets om dankbaar voor te zijn, vandaag de dag. Er zou een permanente cyclus moeten zijn van verdamping van water en het weer neervallen ervan, maar de zeespiegel stijgt. Dat is een feit! Wereldwijd ontbossen we. Helaas worden tot op heden tuinen nog steeds bijna geheel betegeld, liefst met bijna zwarte tegels. Schuttingen en veel huizen worden donkergrijs of zwart geschilderd, dé kleur die juist hitte lang vasthoudt en uitstraalt. Als de zon schijnt, wordt het daardoor extra warm en droogt de aarde tot op diep niveau uit. Daardoor kunnen in diverse streken van het land huizen verzakken. Regen hebben we nodig! Het is goed jezelf en je kinderen aan te leren, dat we water niet mogen verspillen. Ooit was ik bij iemand die de kraan opendraaide en ondertussen van hot naar her liep door haar veel te grote keuken om van alles te pakken, wat water behoefde: van de wortel die afgespoeld moest tot het vullen van de kookpan. Ongelooflijk.

Geboren op het door de mooiste zee (die ik ken) omgeven Aruba, was (drink)water altijd 'een dingetje'. Op ingenieuze wijze wist men al vroeg hoe je van dat zeer zoute zeewater 'zoet water' kon maken. Via een solide waterleidingnet komt op alle eilanden dat drinkwater in elk huishouden uit de kranen. Kwaliteit en smaak zijn top; het is ultra zacht. Je hoeft nooit iets te ontkalken en met een ietsepietsie zeep schuimt je vaatwerk het afwasteiltje uit. Het nadeel is de hoge prijs per kuub. Dus werd me met de paplepel ingegoten dat er nog geen druppel verkwist mocht worden. Zo leef ik min of meer nog steeds. Het doet géén pijn…

Daarom heb ik iets bedacht: in Nederland en andere landen aan zee kunnen we waterfabrieken bouwen, die van zeewater zuiver drinkwater maken. Daar wordt toch al veel geld aan besteed, gezien de berg lege plastic flesjes in de bermen en tussen de plastic soep uit zee. Elimineren we die ellende óók! Het huidige drinkwater kan gebruikt worden voor andere doeleinden, zoals het besproeien van tuinen, parken, sportvelden en natuurgebieden.

Er valt minder sneeuw die ook nog eens korter blijft liggen, door dat opwarmen van de aarde. De waterstand in de rivieren is derhalve veel lager dan vroeger, waardoor in tijden van droogte de scheepvaart een probleem heeft. Lossen we eveneens voor een groot deel op!

Zelf vind ik dit een briljant idee. Laat er iemand mee aan de haal gaan! Er is een markt voor, je schrijft geschiedenis. Denk dan af en toe wél aan die ouwe columniste uit je dorp die toch zo dom niet was. Voor háár schijnt altijd de zon. Morgen ook… Wees zuinig met water!