Henk Torenvlied is stevig geworteld in Hollands Kroon.
Henk Torenvlied is stevig geworteld in Hollands Kroon. (Foto: aangeleverd)

'De Kroonbode is vooral in tijden als deze hét bindmiddel voor de vereniging'

MIDDENMEER - In de gemeente Hollands Kroon is al zo'n 30 jaar een seniorenvereniging actief welke luistert naar de naam Seniorenvereniging De Kroon (SVK). De vereniging uit Middenmeer resideert van het begin af aan in het gelijknamige wijksteunpunt in De Kroonwaard in Middenmeer.

En daar hebben ze het prima voor elkaar. Met veel eigen inzet is er een bloeiende ontmoetingsplaats gecreëerd waarbinnen de doelgroep aan diverse activiteiten kan deelnemen. En ook als er geen activiteit is, is er de mogelijkheid voor inloop en tijd voor een kopje koffie met een goed gesprek. Het is een bindende factor voor de gemeenschap. En met zo’n 170 leden voorziet het - zeker met het oog op de vergrijzing - duidelijk in een behoefte.

Behoefte

Vrijwel direct na het begin besloot de seniorenvereniging een contactorgaan in het leven te roepen dat voor het eerst uitkwam in november 1990. Dit jaar viert het maandblad 'De Kroonbode' dus haar 30-jarig bestaan. Leden van de SKV ontvangen de Kroonbode maandelijks, omdat het orgaan is inbegrepen bij het lidmaatschap van de SVK. Vanaf het begin van de oprichting van de Kroonbode voorziet het contactorgaan duidelijk in behoefte, weet de in Middenmeer woonachtige Henk Torenvlied (80) die sinds twaalf jaar in z'n eentje zorgdraagt voor de redactionele invulling van de Kroonbode. "Ik heb de taak destijds overgenomen van David Schipper, waarmee ik bevriend ben en die nog steeds regelmatig materiaal aandraagt." Tot op de dag van vandaag kwijt Torenvlied zich van deze taak, samen met corrector Suzan Hoes en Yntze Wiebenga, welke De Kroonbode maandelijks drukt.

Introductie

Een korte introductie van het leven van Henk Torenvlied laat zien dat het schrijven van artikelen hem niet vreemd is. Hij heeft altijd al een buitengewone aandacht aan de dag gelegd voor de natuur en sterrenkunde en ontwikkelde zich tot een waar expert op dit gebied. Geboren in Koedijk gaf Torenvlied op jonge leeftijd al les in astronomie bij de Alkmaarse Scouting. Daarnaast was hij uitermate geïnteresseerd in het reddingwezen.

Zeevaartschool

Hij schreef stukjes voor Cornelis Douwes, orgaan van de Zeevaartschool Willem Barends op Terschelling. In 1958 werd hij toegelaten op de Zeevaartschool WBS. Later ging hij varen bij de Vereniging Nederlandsche Scheepvaart Maatschappij (VNS). Daarna volgde, gedwongen door huiselijke omstandigheden, de kustvaart. Dezelfde omstandigheden dwongen hem ook de vaart op te geven en Torenvlied trad in dienst bij de Koninklijke Hoogovens in IJmuiden (nu Tata Steel).

Sterrenkunde

"Ik pakte toen mijn hobby sterrenkunde op. Ik organiseerde tentoonstellingen over astronomie, publiceerde artikelen in meerdere astronomie-gerelateerde magazines en in lokale bladen en gaf les op de Volksuniversiteit in Alkmaar. Ook presenteerde ik jarenlang een eigen radioprogramma bij Radio Wieringermeer."

Overstuur

Henk Torenvlied is sinds 1970 woonachtig in Middenmeer. "Ik weet nog goed waarom we destijds zijn verhuisd vanuit Alkmaar. Ik werkte bij de Hoogovens en ging met bus heen en weer. Wij woonden in Alkmaar op drie hoog in een flat. Op een gegeven moment stond onze kleine jongen van anderhalf te dansen in het open raam. Mijn vrouw kan zich niet meer herinneren hoe zij de zes meter kamer heeft overbrugd. Ze was compleet overstuur. We besloten onmiddellijk een ander huis te zoeken. Er wat toen alleen plek in Middenmeer en nog ergens in West Friesland. Ik weet wel dat de busrit naar Middenmeer korter was dan toen ik in Alkmaar woonde. Het werd dus Middenmeer waar ik nog nooit van had gehoord."

Inmiddels is Henk Torenvlied stevig geworteld in Hollands Kroon.

Lees verder pagina 6.


De redactie van De Kroonbode wordt gevormd door Henk Torenvlied, Henk Torenvlied en Henk Torenvlied.