Gevarieerd eten bevordert de gezondheid.
Gevarieerd eten bevordert de gezondheid. (Foto: Pexels.com)

Eet gevarieerd

REGIO – Eet niet elke dag hetzelfde. Consumeer bijvoorbeeld niet vijf boterhammen met vlees, maar neem ook eens kaas of jam. Wissel aardappelen eens af met rijst of pasta. Zo krijgt men alle eiwitten, vitaminen, mineralen en voedingsvezels binnen. Voedingsvezels komen voor in producten rijk aan zetmeel producten zoals brood en aardappelen. Peulvruchten zoals bruine en witte bonen, kapucijners en linzen zijn ook heel gezond. Eet dagelijks minstens twee ons groente en twee keer fruit.

Magere en lekker jus is te maken door het braadvet (zoals dieetmargarine, olie of een vloeibaar bak- en braadmiddel) af te blussen met water of bouillon en dan de jus te laten afkoelen. Het vet stolt dan en komt als een witte laag boven drijven. Schep deze eraf.

Veel sauzen zijn erg vet. Koude sauzen die minder vet bevatten zijn piccalilly en rode sauzen op basis van tomaten, zoals barbecuesaus en ketchup. Maak een saus of dressing met slasaus, yogonaise of magere yoghurt. Er zijn ook kant-en-klare dressings die geen verzadigde vetten bevatten, te koop. Een warme saus voor over de groente maakt men door maïzena in een beetje koude vloeistof op te lossen en dan aan het groentevocht toe te voegen. Voeg een klein klontje dieethalvarine toe om de saus romig te maken.

Vervang twee keer in de week vlees door vis. De meeste vissoorten bevatten weinig vet, en de vetsoorten die ze bevatten zijn vooral onverzadigd.