Afbeelding
(Foto: iStock )

Werkt jouw afweersysteem naar behoren?

Als het hele afweersysteem goed functioneert wordt je niet zo snel ziek; ziekteverwekkers worden snel onschadelijk gemaakt en gezonde cellen en weefsels worden met rust gelaten. Af en toe een griep of verkoudheid is overigens heel normaal en betekent niet meteen dat je afweersysteem niet goed werkt.

Of wij ondanks ons geavanceerde afweersysteem toch ziek worden hangt van veel factoren af, bijvoorbeeld van de hoeveelheid en de kracht van de binnendringende ziekteverwekkers, onze aanleg en onze conditie. Ook is het van belang of je eerder in contact geweest bent met een ziekteverwekker, of dat die geheel nieuw is voor je afweersysteem. Onze conditie wordt door vele factoren bepaald, bijvoorbeeld door andere recent doorgemaakte ziekten, maar ook door zaken als voeding, stress, vermoeidheid, leeftijd, aanleg en blootstelling aan giftige stoffen, bepaalde medicijnen of teveel ultraviolet licht

Conditie

Om ons afweersysteem in conditie te houden kunnen wij zelf een aantal dingen doen: Zorg voor een goede en gevarieerde voeding, eventueel ondersteund door supplementen. Neem voldoende dagelijkse beweging, het liefst in de buitenlucht Zonlicht is goed voor je afweer, maar zonnebrand verlaagt juist je afweer. Zorg voor voldoende slaap. Vermijd langdurige stress en oververmoeidheid. Probeer een positieve levensinstelling te behouden of te ontwikkelen en zorg dat je niet in een sociaal isolement geraakt.

Vitaminen en kruiden

Voor het ondersteunen van een normale functie van het immuunsysteem zijn vitamine C en vitamine D belangrijk.
Je kunt de weerstand ook ondersteunen met traditionele kruiden, zoals echinacea, vlierbessenextract, pelargonium en diverse paddenstoelen.