Projectcoördinator Dominique Groen van 't Boetje.
Projectcoördinator Dominique Groen van 't Boetje. (Fotobewerking Bart Agterberg)

Boetje van Present voorziet in behoefte

MIDDENMEER - Aan de Brugstraat 35 in Middenmeer is het Boetje gevestigd; een winkel met als doel het voorzien in voordelige, goede tweedehands kleding. Bedoeld voor mensen die het financieel lastig hebben. Zo'n 35 vrijwilligers zorgen steeds voor een verzorgde en goed gevulde winkel.

'We slaan een brug tussen mensen die iets te bieden hebben en zij die daarmee geholpen worden'

Projectcoördinator Dominique Groen: "Het Boetje is tot stand gekomen in 2011. In die tijd heette had het de naam ‘het Arker Boetje’. Het betrof een initiatief van Stichting Diaconie De Ark in Middenmeer. In januari van dit jaar heeft Stichting Present het stokje overgenomen. Als je het logo van Present kent, zie je dat het doel goed wordt uitgebeeld: een brug en een mens met open armen. Bij bruggen gebeurt wat, kunnen mensen elkaar ontmoeten. Generaties, wijken, straten, buren, collega´s en culturen worden met elkaar verbonden. De verfvegen laten iets van het concrete zien van Present: mensen zijn bereid hun handen uit te steken voor een ander. De naam ‘Present’ wil zeggen: er zijn voor de ander, als een cadeau, in het hier en nu."

Dankbaar

Aan de wieg van het Arker Boetje stond Anja de Jong-Kempeneers. Dominique: "Zij heeft dit samen met een aantal vrijwilligers opgezet. Eerst in een garagebox, later in het huidige pand aan de Brugstraat. In eerste instantie bestond de doelgroep uit mensen die het financieel lastig hebben. Tegenwoordig is het Boetje toegankelijk voor iedereen. Voor mensen in Hollands Kroon met een miniminkomen hebben we wel een lidmaatschap. Dit is afhankelijk van inkomen en draagkracht. Zij kunnen op vertoon van hun pasje korting krijgen op hun aankoop. In de praktijk merken we dat er veel mensen zijn die vanwege hun inkomen dankbaar gebruik maken van dit pasje."

Warm hart

De tweedehands kleding wordt aangeleverd door mensen die het Boetje van Present een warm hart toedragen. "Daar zijn we enorm blij mee en dankbaar voor. Als er kleding of andere tweedehands artikelen worden aangeboden, wordt dit eerst goed uitgezocht. Dit gebeurt op de eerste verdieping van het pand. Daarna gaat de kleding naar beneden en wordt het nog een keer nagekeken. Vervolgens wordt alles van een prijs voorzien en komt het in de winkel te hangen."

Kerstartikelen

Naast kleding en accessoires biedt het Boetje van Present op kleine schaal ook andere artikelen als woonaccessoires, keukenspullen, schilderijen, posters, vazen, et cetera. Ook gordijnen en beddengoed behoort tot het aanbod. Dominique: "We houden altijd rekening met de seizoenen. Momenteel hebben we bijvoorbeeld een afdeling met kerstspullen ingericht." Volgens de projectcoördinator weten steeds meer mensen het Boetje te vinden. "Aan de andere kant blijven sommige mensen juist thuis in deze tijd, omdat ze minder de deur uit durven gaan."

Sociale contacten

Volgens Dominique voorziet het Boetje duidelijk in een behoefte. "Mensen zijn absoluut blij met het Boetje. Niet alleen mensen in de minima, ook mensen die iets meer te besteden hebben vinden het leuk om voor een klein prijsje te winkelen. En niet iedereen komt om te winkelen", zegt ze. "Vaak komen ze ook voor sociale contacten. In deze coronaperiode merk je dat de behoefte aan sociaal contact groter is dan voorheen. Mensen die toch in een isolatie komen vanwege alle maatregelen. Ze vinden hier een warme plek om toch even aanspraak te hebben."

Het Boetje is van dinsdag tot vrijdag geopend van 10.00 tot 14.00 uur. En elke laatste vrijdagavond van de maand van 19.00 tot 20.00 uur. Alle vrijwilligers die zich bezighouden met Het Boetje houden zich aan de corona RIVM-maatregelen.


Zie voor meer informatie: www.stichtingpresent.nl

Een vrijwilligster aan het werk.