Contact tussen jong en oud is essentieel in deze tijden.
Contact tussen jong en oud is essentieel in deze tijden. (Foto: vincentdevries.nl )

'Zeker in deze periode is het belangrijk om leuke dingen te doen'

HOLLANDS KROON - "Wat is er in deze tijd nog wél te doen?", vroeg burgemeester Rian van Dam zich afgelopen week hardop af tijdens een online vergadering waarin ze gezelschap had van onder anderen een leerling van Rsg Wiringherlant, iemand van jongerenwerk LINK en een raadslid. "Het was door Corona al saai voor de jeugd, maar met de nu aangescherpte maatregelen is het alleen maar ingewikkelder geworden."

Veel online activiteiten voor de jeugd in Hollands Kroon

Door de coronamaatregelen zijn de jongeren niet alleen beperkt in hun doen en laten tijdens Oud & Nieuw, maar ook in de kerstvakantie daaraan voorafgaand. "Toen de voorzitter van de Veiligheidsberaad Hubert Bruls vorige maand oproep om niet naïef te zijn en vooral thuis te blijven, heb ik samen met raadslid Lars Ruiter (Groep Ruiter) een motie ingediend om online activiteiten voor jongeren te kunnen organiseren rond de jaarwisseling. Deze motie werd door alle partijen ondersteund", zegt raadslid van OHK, Daan Ruiter. Rian van Dam: "Niet alleen betrekken we hiermee meer jongeren bij de (gemeentelijke) politiek, ook is er in samenwerking met onder meer leerlingen van Wiringherlant en LINK een prachtig pakket aan activiteiten uitgerold."

Jong en oud

"Toen de burgemeester bij ons op school digitaal te gast was, konden we haar allerlei vragen stellen en toen zijn we meteen met allerlei ideeën aan de slag gegaan", zegt Nanna van den Oever die in 4 havo zit op Wiringherlant. "Zelf vond ik het een mooie gedachte om jong en oud te verbinden zodat kleinkinderen hun grootouders toch kunnen ontmoeten in deze tijd om de eenzaamheid te verminderen. Op een veilige manier natuurlijk. Wij jongeren hebben misschien niet veel last van ziekteverschijnselen, maar we zijn wél een doorgeefluik." In Wonen Plus Welzijn is hierin een mooie match gevonden: de organisatie stelt hiervoor vier ruimtes beschikbaar en weet als geen ander hoe coronaproef te moeten handelen.

Gamen

Tijdens het op poten zetten van alle (online)activiteiten is ook met jongerenwerk LINK een ongelooflijk goede samenwerking ontstaan. "Aan de hand van de ingediende ideeën van de leerlingen van de Rsg is samen met ons, lokale ondernemers en verenigingen een leuk programma voor de kerstvakantie opgesteld. Uit die ideeën kwam onder meer naar voren dat gamen heel populair is, dus hebben we een aantal gametoernooien op touw gezet. Maar ook bewegen is belangrijk, dus kan worden meegedaan aan een ludieke online sportchallenge. Denk verder aan een gezellige pubquiz met het gezin vanaf de bank of ontsnappen uit een escaperoom. Maar ook hebben we met Bas Ouwens van jongerenwerk Den Helder een geweldig online Oud & Nieuw feest op touw gezet. Zo hebben we met zoveel mogelijk partijen de krachten gebundeld en een heel diverse evenementenkalender weten samen te stellen", zegt Katy Stolk namens LINK gemeente Hollands Kroon.

Ondersteunen

Op de site www.hollandskroon.nl is deze evenementenkalender te zien. Daarin is terug te vinden wat wanneer georganiseerd wordt. De gemeente draagt bij in de kosten van een groot aantal activiteiten. Zo worden de prijzen die bij diverse activiteiten te winnen zijn afgenomen van Holland Kroonse ondernemers. Burgemeester Rian van Dam: "Wij ondersteunen dit project van harte binnen ons gemeentelijk netwerk en faciliteren waar nodig. Zeker in deze periode is het belangrijk om leuke activiteiten coronaproef te kunnen aanbieden."









Wat is er in coronatijden wél te doen?