Vuurtoren van de week: Dun Laoghaire East.
Vuurtoren van de week: Dun Laoghaire East. (Foto: Wil Vos en tekst: Frits van Eck).

Ierse Vuurtoren van de Week

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Ierse vuurtoren Dún Laoghaire East.

De Ierse stad Dún Laoghaire werd gebouwd volgens de wetgeving van 1816 die de bouw van een grote haven toestond om Dublin te bedienen. De plaats heette oorspronkelijk Dunleary totdat het in 1821 werd omgedoopt tot Kingstown ter ere van het bezoek van koning George IV in dat jaar. Pas in 1920 kreeg het zijn huidige naam, de Ierse vorm van Dunleary.

Pas in 1920 kreeg het zijn huidige naam

In de loop van de tijd werd de stad ook een woonlocatie, badplaats en zelfs het eindpunt van de eerste Ierse spoorlijn. De vuurtoren Dún Laoghaire East is ontworpen door ingenieur George Halpin, met enkele latere wijzigingen door Jacob Owen. De kosten van deze granieten toren waren £ 937. Deze vuurtoren werd actief op 1 oktober 1847. Al in 1877 waren er verzoeken om de vuurtoren te verhogen, maar pas na 15 jaar werd hij 3,65 meter hoger. Hij is nu 12,5 meter hoog en heeft een lichthoogte van 16 meter. Elke 8 seconden geeft het licht twee rode flitsen, gesynchroniseerd met het licht van de westpier.

Rood geschilderd

De lantaarn en galerij zijn rood geschilderd, Rond de toren staan de twee huizen van de voormalige vuurtorenwachters. Op 31 oktober 1977 werd deze vuurtoren volledig geautomatiseerd. Om hem te bereiken wandel je de oostpier af, altijd een leuke wandeling.

Coördinaten: 53° 18' 08.49” N - 6° 07' 36.91” W