Zaza Versteeg en Maarten Schiphorst
Zaza Versteeg en Maarten Schiphorst (Foto: Ed Bausch)

Iedere week heerlijk boodschappen doen op je eigen Herenboerderij?

BERGEN/EGMONDEN - Dat is het ideaal-of zou het eigenlijk gewoon moeten zijn?-van de acht zogeheten kartrekkers van ‘Duinstreek Herenboeren’. Zij streven ernaar om met ondersteuning van het landelijke burgerinitiatief ‘Herenboeren’ ook in de kustregio een eerste coöperatieve boerderij van de grond te krijgen. Een gemengd bedrijf van 20 hectare, dat circa 500 monden jaarrond kan voeden met eieren, groenten, fruit en vlees. “Een cirulair werkend bedrijf natuurlijk”, zeggen kersverse voorzitter Zaza Versteeg en algemeen bestuurslid Maarten Schiphorst, beiden uit Bergen.

DOOR ED BAUSCH

'HET GEEFT MOED OM ZO VAN ONDEROP TE KUNNEN BEGINNEN'

Met de Alkmaarse landbouwingenieur Diederik van Groen en Alkmaarder Bram Middel vormen ze sinds kort het eerste bestuur van ‘Duinstreek Herenboeren’. Samen met de andere vier kartrekkers vielen ze spontaan voor de landelijke oproep om aan te haken. Nu zijn ze op zoek naar minimaal 150 personen die de intentie onderschrijven om binnen niet al te lange tijd een bedrag in te leggen als eenmalige investering en zo de start mogelijk te maken en mede-eigenaar te worden van de eerste coöperatieve boerderij in de Duinstereek. “We zijn al in gesprek met diverse grondeigenaren en hopen eind september met een keuze naar buiten te kunnen komen, uiteraard ook na overleg met omwonenden.”

“Wat in je buurt is, daaraan kun je iets veranderen”

“We zoeken een stuk grond dat voor iedere Duinstreek-bewoner in vijftien minuten is te bereiken”, zeggen Zaza en Maarten. “Dan kun je er goed heen voor je wekelijkse pakket heerlijkheden van het seizoen of om er vrijwilligerswerk te doen bij de boer die in loondienst van de coöperatie zal zijn. Beiden zijn altijd al bezig met nadenken over anders produceren en consumeren. “Door de coronasituatie is dat nog sterker geworden en dat zien we bij veel meer personen in onze omgeving.

Lees verder op pagina 7.


De herenboeren-boer in actie.
De wekelijkse uitlevering van groente en fruit.